USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Кремль шукає спосіб, як врятуватись від дронів: Аналітики ISW пояснили, навіщо Україна атакує РФ

Українські війська продовжують наносити удари по російських системах протиповітряної оборони в окупованій Україні та в прикордонних районах Росії, щоб створити умови для розміщення винищувачів F-16
Дрон, безпілотник, БПЛА
Британія модернізує дрони для України
Джерело: відкриті джерела

Удари українських безпілотників глибоко в Росії продовжують чинити тиск на російську ППО та змушують російське військове командування пріоритетно розподілити обмежені засоби протиповітряної оборони для прикриття важливих цілей. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Супутникові знімки показують, що окупанти зосередили щонайменше сім систем ППО "Панцир-1" навколо резиденції російського диктатора Володимира Путіна у Валдаї Ленінградської області.

Проте керівник московського Центру аналізу стратегій і технологій і член Цивільної консультативної ради Міноборони (МО) Росії Руслан Пухов заявив, що таке "вогнищеве" покриття ППО не має сенсу в масштабах, оскільки дозволяє українським безпілотникам обходити прикриття російської протиповітряної оборони та завдавати ударів з неприкритих напрямків.

"Очевидно, російським військовим не вистачає необхідних звичайних систем протиповітряної оборони для захисту всіх критично важливих об’єктів на заході Росії, і їм навіть важко прикрити важливі потенційні цілі в, як повідомляється, добре захищених районах у Росії", – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що для захисту від дронів, російські військові почали формувати мобільні вогневі групи – децентралізовані групи, які Україна успішно розгорнула для захисту від ударів російських безпілотників "Шахед-136/131" – у березні 2024 року, але ще не розмістили ці групи в необхідному масштабі, щоб достатньо захистити критично важливі об’єкти на заході Росії.

"Постійний тиск на російську систему протиповітряної оборони призвело до того, що деякі регіональні органи влади прямо заявили, що російські компанії та місцеві органи влади не можуть покладатися на російську протиповітряну оборону на федеральному рівні та мають забезпечити власні засоби боротьби з безпілотниками", – додали в ISW.

Крім того, зазначається, що українські війська продовжують наносити удари по російських системах протиповітряної оборони в окупованій Україні та в прикордонних районах Росії, щоб створити умови для розміщення винищувачів F-16 після їх очікуваного прибуття в Україну влітку-осені 2024 року.

Коли F-16 прибудуть до України?

За даними видання Bloomberg, уже цього літа Україна зможе отримати шість літаків F-16. Ще 20 винищувачів Київ сподівається мати до кінця цього року. 

Попередньо відомо, що нині літаки затримують через відсутність в Україні потрібних запчастин. Також постачання гальмується через мовний бар'єр українських та західних льотчиків. Крім цього на Заході стурбовані, що в Україні не вистачає злітно-посадкових смуг, а ті, що є, є вразливими до російських атак.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС