USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Отримає Patriot: Україна підписала з Румунією безпекову угоду

Також Бухарест допомагатиме Києву в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО
Президент України Володимир Зеленський та очільник Румунії Клаус Йоханніс
Президент України Володимир Зеленський та очільник Румунії Клаус Йоханніс
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський та глава Румунії Клаус Йоганніс у Вашингтоні підписали безпекову угоду. Про це глава держави повідомив у Telegram.

"Ми зафіксували конкретні пункти співпраці для зміцнення безпеки в Чорноморському регіоні. Україна одержить від Румунії систему Patriot і підтримку оборонної промисловості. Румунія разом із партнерами допомагатиме навчальному центру F-16 для підготовки українських пілотів", – йдеться в повідомленні.

Крім того, в тексті угоди зазначається, що Румунія допомагатиме Україні в розмінуванні Чорного моря та надаватиме підтримку через інструменти ЄС і НАТО.

Також є блоки щодо розвідки та контррозвідки, кібербезпеки, інформаційної безпеки, гуманітарного розмінування, санкцій, відновлення та відбудови України. Крім того, в угоді зафіксований механізм 24-годинного екстреного реагування у разі повторної російської агресії проти нашої країни або значної ескалації.

Ця угода набирає чинності з моменту підписання та діє протягом десяти років з дати її підписання.

Що передувало?

Ще нещодавно президент Румунії Клаус Йоганніс отримав доповідь Міноборони, в якій йдеться про те, що зараз невдалий час для відправки системи Patriot в Україну. Раніше міністр оборони Анджел Тилвар неодноразово виступав проти такого рішення, оскільки він вважає Patriot "незамінним для захисту національної території".

Водночас Йоганніс підтвердив навчання українських пілотів на F-16. Також глава румунської держави дав згоду на перевезення територією певних типів зброї для України.

А от лідер румунської партії AUR Клаудіу Тірзіу заявив, що готовий анексувати деякі території України в обмін на вихід із НАТО.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд Україна налаштована на співпрацю з МВФ і готова створити новий суд
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок