USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Американська компанія Bell запропонувала Україні озброїтися ударними вертольотами 407M

Яка вартість Bell 407M, поки невідомо
407М
407М
Джерело: Defense Express

Компанія США Bell під час перемовин на міжнародному авіасалоні Фарнборо запропонувала Україні на озброєння легкі ударні вертольоти 407M. Деталей щодо продажу цього гелікоптера наразі не розкривають. Тим часом аналітики Defense Express проаналізували характеристики та переваги Bell 407M. 

Експерти зазначають, що ці вертольоти є досить "прагматичною бойовою машиною, яка створена на базі цивільного вертольоту 407". Різниця в тому, що до 407М додали систему управління озброєнням. Остання дозволяє використовувати оптико-прицільну станцію для виявлення та наведення на цілі, кріплення для озброєння із загалом шістьма точками підвіски озброєння.

До того ж підтримує використання високоточних ракет, зокрема, AGM-114 Hellfire та APKWS. Бойова версія вертольота оснащена броньованими кріслами пілотів і балістично стійкими лопатями. А також має систему герметизації паливної системи. Є там і засоби, щоб виявити і протидіяти зенітним ракетам.

"Льотні характеристики Bell 407M лишилися на рівні цивільної версії. Максимальна крейсерська швидкість сягає до 246 км/год, до чотирьох годин у повітрі. А максимальна дальність польоту - до 624 км, загальна корисна вага - 1 тис. 156 кг, максимальна злітна вага становить 2 тис. 381 кг (із зовнішнім вантажем 2 тис. 722 кг)", - розповідають спеціалісти.

407М
Джерело: Defense Express

Яка вартість Bell 407M, поки невідомо, додають аналітики. І водночас зауважують, що ці ударні вертольоти популярні в багатьох арміях світу.

"Для Збройних сил України оновлення армійської авіації - не менш важливе питання, ніж оновлення авіапарку Повітряних сил. Оскільки українські вертолітники продовжують радянські Мі-24, можливості яких вже давно не відповідають вимогам", - пояснюють експерти, говорячи, що пропозиція від Bell вочевидь є комерційною. 

І припускають, що закупити вертольоти можливо, наприклад, коштом програми США Foreign Military Financing (іноземне воєнне фінансування), коли США компенсує Україні вартість замовленого американського озброєння. При цьому на цю програму закладено 1,6 млрд доларів у межах загальних 61 мільярда доларів допомоги США. 

Коли з'явилися Bell 407?

Bell 407 який з'явився у 1994 році і є похідним від Bell 406, який своєю чергою у військовій версії під назвою OH-58 Kiowa активно постачається до армії США, як легкий вертоліт для розвідки та безпосередньої вогневої підтримки. Тому Bell 407M та OH-58 Kiowa є "прямими близькими родичами".

Фахівці стверджують, що попри можливість використовувати високоточне озброєння, Bell 407M все ж таки поступається своїми ударними можливостями спеціалізованим ударним вертольотам, таким як AH-64 Apache та AH-1Z Viper.

Разом з тим вони коштують значно дешеве. Приміром, AH-64E Apache Guardian - це про приблизно 125 млн доларів за один вертоліт на прикладі Польщі, або по 83 млн за вживані AH-1Z Viper на прикладі Словаччини.

Новини за темою: Довгоочікувані F-16 літатимуть в українському небі вже цього літа. Їх передадуть Данія та Нідерланди

До речі, у червні президент Франції Еммануель Макрон оголосив про готовність передати Україні багатоцільові винищувачі Mirage 2000. Французи мають близько 27 таких літаків близько, частина з яких перебуває не в бойовому стані.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС