USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Данія затримує передачу Україні літаків F-16 на пів року

Наразі не виконано низку умов, щоб Україна могла використовувати передані бойові літаки
F-16
F-16
Джерело: відкриті джерела

Постачання винищувачів F-16 від Данії для України затримуються. Термін затримки складає близько пів року. Про це повідомляє Berlingske.

Видання з посиланням на Міністерство оборони Данії зазначає, що не виконано низку умов, щоб Україна могла використовувати передані бойові літаки.

Відомо, що Україна мала отримати перші шість винищувачів після Нового року, але зараз графік посунувся і постачання передбачене на другий квартал 2024 року.

У Міноборони Данії пояснюють, що серед факторів, які впливають на затримки, зокрема графік навчань українських пілотів, розклад яких залежить від техніки та погоди.

"Крім того, продовжується робота в міжнародній коаліції ВПС, щоб забезпечити створення в Україні необхідної матеріально-технічної бази та інфраструктури", – додає відомство.

Видання пише, що у Данії проходять навчання шість українських пілотів. Очікується, що протягом 2024 року з Данії в Україну буде відправлено ще вісім літаків F-16, а у 2025 році – ще п’ять. Чи будуть затримані і ці поставки – поки невідомо.

Новини за темою: Нідерланди та Данія зобов'язалися передати F-16 Україні. Скільки літаків отримають ЗСУ

Ігнат відповів на чутки про затримку F-16 від Данії

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат закликав дивитися офіційні джерела, зокрема, щодо інформації, що Данія на пів року затримає поставки Україні винищувачів F-16. Про це він заявив в телемарафоні.

"Дивимось на сайт Міністерства оборони Данії. Там жодних заяв. Видання посилається на якісь свої джерела. Зрозуміло, воно не просто", - заявив він.

Він додав, що українські військові проходять процес підготовки в надзвичайно швидкі терміни.

"Жодна держава так не проходила. Україні дали зелене світло, Україна робить це прискореними темпами. Тому, які там джерела і що там відбувається, я не можу вам підтвердити, бо це не надто розкривається. Давайте дивитися офіційні джерела. Щось заявляють партнери? Не заявляють. Не потрібно робити з цього якусь катастрофу чи зраду", – наголосив Ігнат.

Він додав, що в України є поступовий план дій, який виконується.

"Пілоти навчаються. Хотілося б до кінця року (отримати літаки, – ред.), але мова вже йшла про терміни "на весні". В Україні готується інфрастуктура, підготовка пілотів триває. Немає сенсу постачати літаки в Україну до кінця минулого року. Для чого? Щоб вони тут стояли?" – заявив речник Повітряних сил.

F-16 для України

Раніше союзники України заявили про створення авіаційної коаліції для передачі державі сучасних винищувачів, зокрема F-16. Коаліцію очолили Нідерланди й Данія.

Нещодавно офіційно стало відомо, що перша група українських пілотів завершила базову програму навчання у Британії та розпочала тренування на винищувачах F-16 у Данії.

Наприкінці минулого року аналітики Інституту вивчення війни припустили, що Україна, найімовірніше, отримає першу партію винищувачів F-16 до кінця 2023 року. Тоді прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час телефонної розмови з українським президентом Володимиром Зеленським підтвердив, що уряд країни підготує перші 18 винищувачів F-16 для доставки в Україну.

Раніше ми повідомляли, що при Міністерстві оборони України створили спеціальну структуру, яка має забезпечити процес інтеграції літака F-16 в загальну систему Сил оборони України. Програму розгортатимуть у кілька етапів. 

Читайте також:
В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані В армії зараз є 12 тисяч вакансій: Які найбільш затребувані
Тарифи на електроенергію можуть зрости Тарифи на електроенергію можуть зрости
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька