USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Невизнана Нагірно-Карабаська Республіка припинила існування

Так званий президент невизнаної республіки вірмен у Карабаху (Республіки Арцах) підписав наказ, за яким усі її установи та організації припиняють існування з 1 січня 2024 року і регіон повністю переходить під контроль Азербайджану
Карабах
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Невизнана республіка Нагірний Карабах, яка проіснувала 35 років, від сьогодні офіційно припинила своє існування. Всі "урядові" установи буде розпущено. А Азербайджан, чиєю законною територією є Карабаський регіон, розпочинає втілення свого плану з реінтеграції місцевості.

Це відбулось відповідно до підписаного у вересні наказу тогочасного так званого президента невизнаної республіки Самвела Шахраманяна. Він підписав указ про розпуск усіх державних установ до 1 січня 2024 року – з цього дня самопроголошена республіка офіційно припиняє своє існування, йшлося в указі.

Відповідний указ вийшов після блискавичної одноденної військової операції Баку, розпочатої 19 вересня, у результаті якої Азербайджан фактично повернув під свій контроль Нагірний Карабах.

Хоча президент Азербайджану Ільхам Алієв пообіцяв гарантувати права та безпеку етнічних вірмен, десятиліття недовіри, воєн, взаємної ненависті та насильства викликали у багатьох жителів Нагірного Карабаху скептичне ставлення до можливості мирної реінтеграції регіону.

З чого все почалося

В жовтні 2023 року президент Азербайджану заявив, що конфлікт між Вірменією та Азербайджаном довжиною у 35 років завершено. Невдовзі в місті Ханкенді, донедавна Степанакерті, столиці невизнаної республіки Нагірний Карабах, азербайджанці ще й провели військовий парад.

Нагірний Карабах є міжнародно визнаною територією Азербайджану. Але заселена вона здебільшого вірменами. Конфлікт на цих землях активно почався 100 років тому, а неабияку ескалацію отримав під завісу існування Радянського Союзу. 1988 року за підтримки Вірменії тут утворили самопроголошену республіку. Чим розпочали 6-річну війну. Перемогу в ній отримала Вірменія. Та, попри договір про припинення війни, конфлікти тут спалахували постійно.

2020 року конфлікт знову набув масштабів війни. За 44 дні Азербайджан повернув собі частину територій Карабаху, а на решту, згідно з домовленістю, зайшли миротворці з Росії. Вона, до речі, весь цей час відігравала не останню роль у конфлікті. Росія продавала зброю обом сторонам конфлікту і підтримувала то одних, то інших.

Тимчасове затишшя перервалося знову у грудні 2022 року, коли азербайджанські активісти заблокували Лачинську дорогу. Єдиний транспортний маршрут, що з'єднує Карабах і Вірменію. А вже весною Азербайджан встановив там КПП. У невизнаній республіці почалися проблеми із забезпеченням.

"Лід дещо скрес" після перемовин США та Азербайджану. До Нагірного Карабаху пустили фури Червоного Хреста з медикаментами, продовольством і предметами першої необхідності. На тлі цієї напруженості вірменська сторона навіть здійснила різкий політичний розворот у бік Заходу. Президент Пашинян визнав, що покладатися в питаннях безпеки на свого союзника по ОДКБ – Росію – було помилково.

Новини за темою: Вимушена міграція: Із Нагірного Карабаху до Вірменії виїхали понад 88 тис. осіб

Як Азербайджан повернув Карабах

На ранок 19 вересня 2023 року в Нагірному Карабаху лунали сирени та вибухи. Азербайджан оголосив антитерористичну операцію в регіоні. Причинами було названо припинення провокацій, роззброєння, безпека населення і відновлення конституційного ладу. Вірменію звинуватили в постійних обстрілах і провокаціях. Зокрема, нібито від дій їх диверсантів загинули азербайджанські армійці й цивільні люди. Баку вимагав повного виведення військ.

Військове протистояння тривало добу, армія невизнаної республіки капітулювала. Союзник Вірменії – Росія – вирішує не втручатися, ба більше – екстрено виводить свій миротворчий контингент. Унаслідок цих дій загинуло близько трьох десятків осіб, ще дві сотні людей було поранено. Понад 120 тисяч етнічних вірмен виїхали на підконтрольні Єревану території.

Невизнана республіка припинила існування

Співробітники азербайджанської Служби держбезпеки одразу заарештовують усіх трьох президентів невизнаної республіки: Аркадія Гукасяна, Бако Саакяна та Араїка Арутюняна. Їх доправлено до Баку і порушили кримінальні справи. Невдовзі затримали і спікера парламенту Нагірного Карабаху. А за два тижні прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян визнав Нагірний Карабах частиною Азербайджану.

Також представник Нагірного Карабаху підписує документ, що від 1 січня 2024 року самопроголошена республіка припиняє своє існування.

Нагадаємо, восени минулого року гуманітарна місія Організації Об'єднаних Націй вперше за останні 30 років відвідала Нагірний Карабах в Азербайджані та не побачила жодних утисків етнічного населення. Однак з місцевості виїхали майже всі вірмени.

Читайте також:
Росія виводить Росія виводить "миротворців" з Нагірного Карабаху: Аналітики проаналізували, наскільки значним є вивільнений резерв ворога
Азербайджан та Вірменія домовились про обмін полоненими та подальші відносини Азербайджан та Вірменія домовились про обмін полоненими та подальші відносини
З Нагірного Карабаху виїхали майже всі вірмени, – звіт ООН З Нагірного Карабаху виїхали майже всі вірмени, – звіт ООН
Вимушена міграція: Із Нагірного Карабаху до Вірменії виїхали понад 88 тис. осіб Вимушена міграція: Із Нагірного Карабаху до Вірменії виїхали понад 88 тис. осіб