USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Туреччина заборонила транзит підсанкційних товарів до Росії

Позиція Анкари пов'язана з розширенням Євросоюзу санкцій проти РФ
гроші Росія санкції
Джерело: відкриті джерела

Влада Туреччини з 1 березня заборонила транзит до Росії санкційних товарів через територію країни, заявив високопоставлений турецький чиновник на умовах анонімності. Про це повідомляє Bloomberg.

Головний виконавчий директор стамбульської митної брокерської компанії Subasi Мустафа Бояджиоглу сказав, що позиція Туреччини пов'язана з розширенням ЄС санкцій проти Росії.

Також він додав, що не було ні офіційного оголошення, ні перехідного періоду, що викликало плутанину серед компаній.

Зазначається, що система оформлення вантажів у Туреччині просто перестала працювати. Митна система зараз блокує товари, які прямують до Росії.

Представники логістичних компаній сподіваються, що транзит буде відновлено. Вантажовідправники також розглядають можливість його здійснення через треті країни, повідомляє Bloomberg.

Хто і як допомагає Росії обходити санкції

Росія, попри санкції Європейського Союзу та країн "Великої сімки", продовжує забезпечувати постачання напівпровідників та інших технологій, необхідних для її війни в Україні. Про це пише Bloomberg.

За словами європейського дипломата, російський імпорт значною мірою повернувся до довоєнного рівня 2020 року. 

Видання пише, що передові мікросхеми, вироблені в ЄС та інших союзних країнах, поставляються до Росії через треті країни, такі як Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати та Казахстан.

На перший погляд, санкції здаються ефективними. Економіка Росії скоротилася, і багато її банки та компанії залишаються відрізаними від міжнародних фінансових та торгових систем. Є також свідчення того, що обмеження на європейські та американські технології послабили ключові російські галузі та підірвали їхню здатність до інновацій у майбутньому.

Однак деякі товари, що підпадають під санкції, особливо передові напівпровідники, переправляються в Росію через треті країни, багато з яких різко змінили свою торговельну поведінку після російського вторгнення.

У деяких випадках експорт до Росії технологій, які можуть бути використані у військових цілях в Україні, фактично зріс із нуля до мільйонів доларів.

Казахстан є показовим прикладом. У 2022 році центральноазіатська країна експортувала до Росії передових напівпровідників на суму 3,7 млн доларів у порівнянні з 12 тис. доларів за рік до початку війни.

У період з 2017-го по 2021 рік Росія щорічно купувала передові мікросхеми та інтегральні схеми в середньому на 163 млн доларів в ЄС, США, Японії та Великобританії. У 2022 році ця сума впала приблизно до 60 млн доларів.

Дані показують, що Туреччина, Сербія, ОАЕ та пів дюжини інших країн Східної Європи та Центральної Азії допомогли заповнити дефіцит. Тим часом поставки високотехнологічних компонентів у ці країни з країн-союзників зросли на аналогічну суму.

Постачання з Китаю до Росії також зросли, оскільки Пекін відіграє дедалі важливішу роль у постачанні Москви, додав європейський дипломат. Ці країни, які не входять до ЄС, самі не ввели санкції проти Росії, але більшість із них неодноразово заперечували, що допомагають Кремлю.

За словами дипломата, такі ж закономірності виявляються у сотнях товарних категорій, але особливо гостро вони виявляються, коли йдеться про передові чіпи та інтегральні схеми, які можна використовувати у військових цілях.

Деякі санкції так і не діють

Оскільки війна Росії в Україні триває вже другий рік, ЄС та його союзники все більше уваги приділяють затиканню будь-яких лазівок та запобіганню обходу введених ними санкцій.

Після вторгнення в Україну рік тому країни Євросоюзу та "Великої сімки" ввели кілька раундів санкцій, щоб послабити російську військову машину та підірвати її економіку. Дані свідчать про те, що реальна дія в деяких областях поки не відповідає тому, на що можна було б сподіватися.

Європейський Союз ввів санкції щодо майже 1500 осіб, обмежив експорт сотень товарів та технологій та націлився на багато ключових джерел доходів Москви. Але деякі офіційні особи стурбовані тим, що блоку, як і раніше, не вистачає ефективного апарату для забезпечення дотримання цих заходів, і він відстає від США.

Маючи більш довгу історію застосування санкцій проти іноземних держав, Сполучені Штати мають централізоване агентство, ефективніші процедури збору інформації, а також суворе законодавство та інструменти для забезпечення дотримання правил усередині країни та за кордоном.

"У ЄС правозастосування є клаптевою ковдрою, яка в основному лягає на плечі держав-членів. У той час як Європейська комісія стежить за виконанням та дає рекомендації, національна влада відповідає за виявлення порушень та накладення штрафів. А це означає, що результати є суперечливими", – йдеться у публікації.

Нагадаємо, Росію та Білорусь продовжують ізолювати від світу. Цього разу США заборонили експорт 276 різних товарів до цих країн.

Читайте також:
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком
Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні Сі Цзіньпін прилетів до Франції, де зустрінеться з Макроном і обговорить війну в Україні
Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон Схвильованість РФ щодо можливої відправки західних військ в Україну показує, що стратегія працює, - Макрон