USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Казахстан ліквідував своє торгове представництво в Росії

Співробітники торгпредставництва будуть направлені в інші країни, пояснили в Мінторгівлі РК
Казахстан Росія
Джерело: відкриті джерела

Уряд Казахстану прийняв рішення про ліквідацію торгового представництва в Росії. Про це йдеться на офіційному порталі республіки.

У Мінторгівлі РК пояснили, що закривають торгпредство в Росії тому, що вже вирішено всі поставлені перед ним завдання. У зв'язку з чим у рамках оптимізації його співробітників вирішено направити до інших країн.

Росія та Казахстан уклали угоду про взаємне відкриття торгових представництв у 1992 році. Однак представництво Казахстану у Москві почало працювати лише з 2009 року. Пізніше ще одне представництво було відкрито у Казані.

Чи означає це погіршення відносин

Навряд чи. Адже у Мінторгівлі РК зазначили, що рішення про закриття торгпредставництва не вплине на функціонування торговельного представництва Росії в Казахстані та на розвиток двостороннього торговельно-економічного співробітництва загалом, вважають у відомстві. Там наголосили, що Російська Федерація, як і раніше, є основним торговельно-економічним партнером Казахстану. Сьогодні в країні працюють близько 8000 компаній із російською участю та 3348 спільних підприємств.

"В даний час для казахстанського бізнесу створено всі інституційні умови для роботи в російському напрямку та вирішення всіх операційних питань. Вивільнені співробітники будуть спрямовані на посилення дипломатичної присутності Казахстану в інших країнах", – йдеться у повідомленні.

Подальша робота з торговельно-економічного співробітництва Казахстану у РФ буде продовжена через партнерську мережу АТ ЦРТП QazTrade, яка вибудована у всіх великих містах та регіонах Росії, запевнили у Мінторгівлі РК. 

"У Російській Федерації з урахуванням функціонала з просування економічної дипломатії крім посольства РК у РФ ефективно працюють Генеральні консульства в Санкт-Петербурзі, Омську, Казані та Астрахані. Паралельно опрацьовується питання відкриття Генерального консульства Казахстану в м. Єкатеринбурзі", – повідомили в уряді РК.

Казахстан допомагає Росії обійти санкції

Про напруження в стосунках між Казахстаном та Росією заговорили влітку 2022 року. Тоді під час виступу на економічному форумі у Санкт-Петербурзі президент РК Касим-Жомарт Токаєв у присутності президента РФ Володимира Путіна заявив, що не визнає "ДНР" та "ЛНР" та розкритикував російських політиків та співробітників медіа за недружні заяви щодо Казахстану. 

Тоді багато хто з українських політиків та експертів сприйняли цю заяву як початок віддалення Казахстану від Росії. Однак пізніше стало відомо, що РК допомагає Росії з паралельним імпортом, тому росіяни продовжують отримувати європейські та американські товари, попри обмеження.

Казахстанці, ввозячи санкційні товари на російську територію, лише один раз платять мито як члени Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), куди, до речі, входить і Росія. А потім мають право вільно переміщати свій товар в рамках кордонів ЄАЕС.

Крім того, багато росіян зайнялися "човниковим бізнесом": приїжджають в Казахстан, купують санкційні товари, які потім перепродують на території Росії. Це стосується як телефонів та інших гаджетів, так і автомобілів.

Своєю чергою прем'єр-міністр Латвії заявив, що трейдери використовують Туреччину, Казахстан та Вірменію, щоб ухилятися від санкцій Європейського Союзу щодо Росії, використовуючи тактику, що порушує дотримання цими країнами ембарго блоку. 

Читайте також:
Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ Європарламент відмовився визнавати Путіна легітимним президентом РФ
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби Окупанти б’ють рекорд: Лише за березень суди РФ винесли майже 700 вироків за втечу зі служби
Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW Росія може змінити тактику і обрати нові цілі для ударів по Україні, – ISW