USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія продовжує отримувати військову продукцію з Фінляндії, – ЗМІ

Клієнти компаній мають зв’язки з російською військовою промисловістю чи спецслужбами РФ
Санкції Росія
Джерело: відкриті джерела

Близько 20 невеликих логістичних та експедиторських компаній, які належать вихідцям із РФ, експортували з Фінляндії у Росію продукцію, яка належить до предметів військового призначення. Про це йдеться у розслідуванні Yle.

За даними видання, ці компанії працюють на складах листового металу та в невеликих офісах, переважно на південному сході Фінляндії недалеко від кордону з РФ і в Вантаа, де є аеропорт і великі логістичні центри. Вони або експортували товари безпосередньо в Росію, або виступали в ролі посередника між іноземним продавцем і російським покупцем.

"Клієнти цих компаній мають зв’язки з російською військовою промисловістю чи спецслужбами, наприклад ФСБ", – зазначають автори.

Так, у поле зору потрапила компанія з російським походженням, що працює поблизу Лаппеенранти і відправила численні посилки до Росії.

"Згідно з митною інформацією, компанія експортувала своїм клієнтам датчики, дизельні двигуни, паливні насоси та трансмісійне обладнання", – йдеться у матеріалі.

У виданні додають, що частини аналогічних товарів було виявлено у знищеній в Україні російській зброї і транспортних засобах. Лише деякі з цих компонентів потрапили під санкції Заходу, що спростило їх експорт до Росії.

"За інформацією МОТ, два російські клієнти компанії з Лаппеенранти пов'язані із ФСБ Росії. З даних російських державних закупівель видно, що ці компанії, які працюють у Росії, вели справи із ФСБ. Одна з компаній опублікувала на своєму сайті листи подяки, в яких ФСБ хвалить її за хорошу співпрацю", – пишуть у публікації.

Фінські компанії також постачали в Росію обладнання, придатне для військових досліджень і розробки продукції, а також для розвідки. Наприклад, пристрої аналізу сигналів, синтезатори частоти, аксесуари для друкованих плат, оптичні пристрої та вольтметри.

"Деякі з експортованих товарів є відносно звичайними, наприклад деталі двигунів, підшипники та клапани. Російській військовій машині для функціонування потрібна не тільки зброя", – зауважують автори.

Зазначається, що одна з фінських компаній за кілька тижнів до початку війни відповідала за поставки на суму понад 10 мільйонів євро замовнику, пов'язаному з російською оборонною промисловістю. Поставки включали відеокамери, жорсткі диски та іншу електроніку. 

"Після нападу Росії на Україну компанія почала організовувати аналогічні поставки товарів з Фінляндії до Узбекистану, з якими Росія, як відомо, обходить санкції", – додають у виданні.

Згідно з матеріалами розслідування, щонайменше дев’ять російських клієнтів фінських компаній мають прямі зв’язки з російськими спецслужбами чи оборонною промисловістю.

Журналісти звернулися до представників кількох компаній, але ніхто не погодився дати інтерв'ю. Деякі з керівників погодилися провести розмови не для запису. 

"Вони заперечували порушення санкцій і підтримку російських військових", – наголошують у публікації.

Також журналісти з’ясували, що щонайменше чотири з фірм, на які звернули увагу у розслідуванні, вже фігурують у кримінальних провадженнях. 

Новини за темою: Фінська компанія експортувала до РФ запчастини до вантажівок на мільйони євро

Раніше ми повідомляли, що дві компанії з Фінляндії підозрюють у постачанні  до Росії продукції, яка може потрапляти під санкції Євросоюзу. Зазначалося, що компанії могли експортувати до РФ товарів на суму понад три мільйони євро. Зокрема, йшлося про 3500 дронів.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат