USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Росія повинна виплатити Грузії понад 129 млн євро компенсації за вторгнення у 2008 році, – рішення ЄСПЛ

Це додаткове рішення суду, яке стосується компенсацій грузинам, що не були призначені в рамках основного рішення
Війна у Грузії 2008 рік
Джерело: Мілітарний

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію сплатити Грузії понад 129 млн євро компенсації за порушення та збитки, що були завдані внаслідок російського вторгнення у 2008 році. Відповідне рішення опубліковане на сайті суду.

Деталі рішення

Зазначимо, що це додаткове рішення ЄСПЛ. Воно стосується виплати компенсацій грузинам, що не були призначені в рамках основного рішення у справі, ухваленій у 2021 році. Виплати стосуються тортур, вбивств, мародерства та багатьох інших випадків насилля, що вчиняли російські окупанти у Грузії.

Про які саме компенсації йдеться

– 3,25 млн євро компенсацій Росія сплатить за 50 вбивств мирних мешканців у грузинських селах Південної Осетії і в буферній зоні.

– 2,69 млн євро – за 166 випадків довільного затримання і нелюдського поводження з грузинським цивільним населенням бойовиками так званого "МВС Південної Осетії".

– 640 тисяч євро компенсацій призначено за тортури грузинських військовополонених бойовиками Південної Осетії.

– 8,24 млн євро будуть виплачені 142 грузинам, які постраждали від небажання окупантів здійснювати адекватне розслідування загибелі цивільних під час активної фази бойових дій.

– 115 млн євро – за перешкоджання 23 тисячам грузин можливості повернення у свої домівки на окупованих територіях.

Російська війна у Грузії

Нагадаємо, Росія у серпні 2008 року вторглася у Грузію. Цьому передували багатомісячні провокації та обстріли грузинської території сепаратистами з Південної Осетії. Тоді грузинська армія спробувала увійти в регіон, щоб витіснити сепаратистів і повернути собі контроль над своїми ж територіями. 

Цим скористалася Росія, увівши свої війська на територію сусідньої держави. П'ять днів точилися активні бої. Грузинська армія воювала з росіянами, а також осетинськими та абхазькими сепаратистами. 

Тоді у конфлікті загинули понад 400 громадян Грузії. Причому більша частина – це мирне населення.

Додамо, Європейський суд з прав людини призначив дату слухання у міждержавній справі "Україна проти Росії", яка стосується порушення прав людини окупаційною владою Криму.

Читайте також:
МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували МВС Росії оголосило в розшук Зеленського, Порошенка і генерала ЗСУ: У МЗС України вже відреагували
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ Франція підтримає Чехію й Німеччину в боротьбі з кібератаками РФ
Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати Темпи російської мобілізації могли зрости до 40 тисяч військових на місяць, незважаючи на втрати