USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Росія боїться насильно вивезених з України дітей й намагається їх "перевиховати"

Влада РФ хоче сформувати "російську ідентичність", нав'язуючи депортованим дітям свою ідеологію
Депортація дітей
Україна звинувачує РФ в геноциді через депортацію дітей
Джерело: відкриті джерела

Російська влада розробила цілу систему "перевиховання" викрадених з України дітей, намагається сформувати в них "російську ідентичність". У РФ вважають їх "потенційними терористами", бо вони можуть почати протидіяти загарбникам. Про це йдеться в розслідуванні видання Meduza.

"Точна кількість українських дітей, насильно вивезених за час війни в Росію, невідома. За даними Києва, йдеться майже про 20 тисяч. Російські чиновники вмовляють українців забути про батьківщину і переконують, що батьки ніколи не приїдуть, щоб забрати їх додому. Влада впевнена, що зможе "перевиховати" вкрадених дітей", – зазначається у матеріалі.

За даними видання, міністерство просвіти РФ є головним відомством, яке відповідає за "індоктринацію" (процес систематичного і впорядкованого впливу на індивіда з метою впровадження певних ідей, переконань, або поглядів, – ред.) депортованих українських дітей. 

Кремлівська освіта

Так, у розроблений у 2022 році для російських вчителів словник внесли слова і вирази, визначені як такі, що "містять ознаки екстремізму на націоналістичному ґрунті" і можуть використовувати депортовані українські діти. Зокрема, "Слава Україні! Героям слава!", "Рашизм", "Орки", "Кацапи" тощо.

Також у методичці "Профілактика конфліктів, проявів екстремізму і тероризму в полікультурному освітньому середовищі" ідеться про те, що поява в мовленні "специфічного сленгу" або навіть просто обговорення "політичних тем" може бути ознакою того, що серед дітей поширена "деструктивна ідеологія".

Мінпросвіти підкреслює, що викрадені діти нібито зазнавали "впливу" цієї ідеології просто тому, що жили в Україні. У чому полягав "вплив", не уточнюється.

Новини за темою: Під час окупації Херсонщини ексчиновниця віддала окупантам автопарк швидких для депортації дітей до РФ, а потім в Україні оформила виплати як ВПО

Дітям розповідають про смерть батьків

У вивчених документах йдеться про те, що перед російськими вчителями стоїть завдання "переорієнтації та становлення російської ідентичності підростаючого покоління "Донецької та Луганської Народних Республік", Запорізької та Херсонської областей".

Крім того, розробники методички "Супровід підлітків, які прибули із зон ведення бойових дій", попереджають, що викрадені діти можуть проявляти "протест", "вередливість", "недовіру до дорослих", агресивно поводитися, висловлювати "ідеї особистої переваги", а також загалом "зазнавати труднощів у тому, щоб дивитися на ситуації, що виникають, очима нейтрального спостерігача".

Російським педагогам також рекомендується говорити прямо, що батьки депортованих дітей померли, навіть якщо немає конкретних даних про це. "Не кажіть "нічого страшного", "не хвилюйся, вони в кращому місці", "вони на хмарі дивляться на тебе". Чесно говоріть із дитиною про те, що її близькі загинули або її дім зруйновано... Прямо говоріть, що вони померли", – йдеться у методичці.

"Перевиховувати" українських дітей "на основі духовно-моральних цінностей, історичних та національно-культурних традицій Російської Федерації" належить аж до випускного. У результаті у підлітків має "сформуватися російська ідентичність", – наголошує видання. 

Новини за темою: Україна прагне перекваліфікувати справу щодо депортації українських дітей з "воєнного злочину" на "злочин геноциду"

Депортованих дітей називають "потенційними терористами"

При цьому війну, єдину причину, через яку діти опинилися в Росії, методичка Мінпросвіти РФ описує так: "ускладнення геополітичної обстановки, що... спонукає сім'ї... до вимушеного переселення".

Крім того, спілкування з українськими дітьми ведеться лише російською мовою.

"Усі, хто ухвалює рішення, взагалі не соромлячись кажуть, що робота (з українськими дітьми, – ред.) має вестися російською – нею там усі володіють; а якщо погано володіють, нехай опановують, – розповідає джерело у відомстві. – Мовляв, у Конституції сказано, що російська – державна: приїхали в Росію – говоріть російською", – додає джерело видання.

За даними джерела "Медузи", викрадених з України дітей у Міністерстві освіти бояться. Між собою співробітники російського відомства, навіть на рівні керівництва, іноді називають цих підлітків "потенційними терористами", які "можуть почати протидіяти" російській владі.

Уповноважена з прав дітей при президентові Росії Марія Львова-Бєлова, ордер на арешт якої видав Міжнародний кримінальний суд, наполягає, що росіяни не можуть усиновити дитину з "нових регіонів".

"Тільки опіка або прийомна сім'я" (щоб дитину можна було повернути рідним), запевняє вона. Але це, як зазначає Meduza, неправда. 

"Коефіцієнти деструктивності"

Видання наголошує, що у структурі Мінпросвіти працює Федеральний підлітковий центр, який координує ідеологічну роботу з підлітками поза школами. Тільки витрати на відрядження співробітників центру становлять мільйони рублів. На ці гроші проводяться "інтеграційні інтенсиви" для підлітків.

Центр вивчення та мережевого моніторингу молодіжного середовища – IT-компанія, заснована за дорученням Путіна, яка отримала мільярди рублів із бюджету, – стежить за українськими дітьми в інтернеті. Її розробки, імовірно, дають змогу "деанонімізувати" сторінку будь-якої дитини й проаналізувати її аж до лайків.

Особливо наголошується, якщо підліток перебуває в "опозиційних спільнотах". А також якщо він публікував або лайкав пости "за тематикою "анархізм"", "з дискредитацією правоохоронних органів", "з критикою чинної влади РФ" або "із зображенням шок-контенту". У результаті такого аналізу кожній дитині присвоюється "коефіцієнт деструктивності" і "коефіцієнт опозиційності" (найнижче його значення, що зустрічається в анкетах, – 0,0, найвище – 19,7).

Нагадаємо, так званий "губернатор" Запорізької області Євген Балицький визнав, що росіяни примусово депортують українських громадян, які виступають проти вторгнення Росії в Україну.

У січні цього року Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) ухвалила резолюцію про становище дітей України. Порівняно з Резолюцією 2495 (2023 рік), що Асамблея прийняла минулого квітня, сьогоднішній документ містить додаткові положення на захист українських дітей. Зокрема, документ поновив положення про те, що депортація дітей України становить воєнні злочини, злочини проти людяності та містить ознаки геноциду.

Читайте також:
На Закарпатті під час сварки чоловік підпалив 10-річного сина своєї співмешканки: Дитина померла в реанімації На Закарпатті під час сварки чоловік підпалив 10-річного сина своєї співмешканки: Дитина померла в реанімації
Росія засудила до позбавлення волі 218 політв'язнів у Криму, більшість з них – кримські татари Росія засудила до позбавлення волі 218 політв'язнів у Криму, більшість з них – кримські татари
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти