USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Росії не вдалося розсварити Україну та Польщу, – ISW

Російські удари по українській портовій та зерновій інфраструктурі є частиною кампанії, спрямованої на погіршення відносин України з західними сусідами
Зеленский Дуда

Президенти України і Польщі Володимир Зеленський та Анджей Дуда у Польщі, 5 квітня 2023 року. REUTERS/Kacper Pempel TPX IMAGES OF THE DAY

Джерело: Reuters

Зусилля Росії посварити Україну з її центральноєвропейськими партнерами, в тому числі з Польщею, зазнали невдачі. Про це йдеться у повідомленні Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що російські удари по українській портовій та зерновій інфраструктурі є частиною кампанії, спрямованої на погіршення відносин України з західними сусідами, в тому числі, і з Польщею.

Однак, ці зусилля не є успішними, адже 22 вересня президент Польщі Анджей Дуда пояснив попередню заяву прем'єр-міністра Матеуша Моравецького про те, що їх країна більше не постачатиме зброю Україні. Як виявилось, мова йшла лише про нове озброєння, яке Польща закупає до своєї країни. В іншому ж, вони дотримуватимуться попередніх домовленостей про постачання зброї.

"Швидке повернення Польщі до своїх зобов’язань щодо України вказує на те, що російська кампанія не є настільки успішною, як, ймовірно, хоче Москва", – йдеться в повідомленні.

Напруга між Польщею та Україною

Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини через односторонню заборону ними імпорту української агропродукції. 

Зазначалося, що Україна вбачає порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань.

Також ішлося про те, що в результаті односторонньої заборони на імпорт української агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

Після зростання напруги між двома країнами на фоні скандалу з продовженням ембарго на українське зерно пролунали заяви про припинення постачання Польщею Україні озброєння.

Так, Міністерство закордонних справ Польщі викликало посла України та висловило "рішучий протест" заявам Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН щодо ембарго на українське зерно.

А прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький пригрозив розширити ембарго на ввезення української продукції. Так він відреагував на нещодавню заяву торгового представника України Тараса Качки щодо можливого ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі. 

Також повідомлялося, що Польща припинить допомогу українським біженцям наступного року.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям