USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 3 4 0 0 (+1260)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

РФ передала під "опіку" понад тисячу дітей, викрадених з України

Ця цифра втричі більша, ніж окупанти раніше заявляли публічно
діти
Джерело: відкриті джерела

Російська влада передала під "попередню опіку" 1184 дитини, депортованих з окупованих територій України, − це втричі більше, ніж окупанти заявляли публічно. Про це пише російське видання "Важные истории".

Так, у виданні стверджують, що після початку повномасштабного вторгнення Росія депортувала з України від 4,4 до 19,5 тис. дітей. Частину з них – 1184 – уже віддали під опіку в російські сім'ї. За даними ЗМІ, це втричі більше, ніж публічно заявляли представники російської влади. Бо ж наприкінці 2022 року російський дитячий омбудсмен Марія Львова-Бєлова повідомила, що в російські сім'ї влаштовано 380 дітей, вивезених з України. Відтоді чиновниця продовжувала називати таке число.

Однак, за даними журналістів, у звіті про діяльність уряду Ростовської області за 2022 рік йдеться, що під попередню опіку було передано 1184 дитини, які прибули без законних представників з Донбасу та інших тимчасово окупованих територій України.

"Із цього формулювання незрозуміло, який статус у цих дітей. Це можуть бути діти-сироти, які жили в дитбудинках на окупованих територіях або втратили батьків під час бойових дій", – ідеться в матеріалі.

Видання також зазначає, що, ймовірно, не всі з 1184 дітей залишилися в Ростовській області, оскільки у звіті Мінпросвіти йдеться про те, що у 2022 році в цьому регіоні під попередню опіку віддали лише 534 дитини. Це може свідчити про те, що решту дітей вивезли в інші регіони. 

Долю кожної дитини важко відстежити, проте встановлено місцеперебування 290 дітей у 23 регіонах РФ, пишуть у російському виданні. Найбільше дітей − 47 осіб − перебувають у Новосибірській області. Щонайменше 30 дітей опинилися в сім'ях Московської області, 25 − у Калузькій, 24 - у Нижньогородській. Ще 21 депортована дитина живе в сім'ях Ямало-Ненецького автономного округу, 20 − у Ленінградській області. В інші регіони вивезли менше ніж 20 дітей.

Також у новинах як регіони, куди вирушили депортовані українські діти, згадувалися Пензенська, Ростовська, Костромська і Новгородська області, але скільки в підсумку туди приїхало дітей − невідомо.

Джерело: Важные истории

Видання звертає увагу, що, ймовірно, усіх цих дітей віддали в російські сім'ї з квітня по жовтень минулого року. Оскільки з листопада 2022-го новини про масове влаштування депортованих дітей під опіку перестали з'являтися − у ЗМІ потрапляли лише поодинокі випадки.

Зміна імені

Разом з тим, як повідомила віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, у Росії змінюють імена та дати народження незаконно депортованим українським дітям.

"У Росії, де в усіх регіонах їх ховають, змінюють ідентичність, імена, прізвища, дати народження, роблять усе, щоб асимілювати, а фактично – чинять акт геноциду стосовно наших дітей, насильно русифікують, дають так звані паспорти, роблять усе, щоб діти забули про свою рідну землю, забули мову, забули культуру і прийняли, як вони кажуть, нову реальність", – сказала Верещук.

Україна станом на кінець березня офіційно визнала, що Росія викрала 4 тис. 390 дітей, які є сиротами, напівсиротами або позбавленими батьківського піклування. 

Також експерт із міжнародних питань Тарас Семенюк в ефірі UWN заявив про те, що Російська Федерація викрадає українських дітей з окупованих територій, аби заселити ними свої запустілі землі

17 березня Палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової. Підстава – відповідальність за воєнний злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до Росії. 

Читайте також:
Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України Напередодні Великодня СБУ попереджає про спроби РФ створити конфлікти серед релігійних громад України
На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду На т.о. Луганщині окупанти погрожують матерям відбирати немовлят: Це порушує Конвенцію щодо злочинів геноциду
Обмін полоненими Обмін полоненими "всіх на всіх" можна провести до завершення війни, - Зеленський
"Обмежено придатних" більше не буде: Що робити, якшо ви маєте такий статус