USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

РФ будувала європейський енергетичний ринок 50 років, а втратила його за 50 днів вторгнення в Україну, – експерт

Постачання енергоресурсів з Росії до Європи скоротилось мінімум в чотири рази за минулий рік
Газпром
Джерело: відкриті джерела

Російська Федерація будувала європейський енергетичний ринок 50 років, а втратила його за 50 днів після вторгнення в Україну. Про це в ефірі UWN заявив економічний експерт, член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Те, що Російська Федерація дуже сильно втратила європейський енергетичний ринок, – це правда. І навіть є такий вислів експерта, що те, що росіяни будували останніх 50 років в Європі (з точки зору присутності на енергетичному ринку), вони втратили за 50 днів", – каже Пендзин. 

За його словами, росіяни постачали в Євросоюз приблизно 170–175 мільярдів метрів кубічних газу на рік, сьогодні ця цифра скоротилася мінімум в чотири рази.

Новини за темою: Війна Путіна в Україні коштувала Росії європейського енергетичного ринку, – Bloomberg

"В різних країнах було по-різному, були такі країни, де доля російського газу доходила до 45 відсотків. Тобто це надзвичайно багато, і зараз ситуація докорінно змінилася. На сьогоднішній момент "Південний потік" ще працює, і трошки працює газотранспортна система України, а так, за великим рахунком, "Північні потоки" повністю заморожені, їх не буде", – вважає експерт. 

Також Пендзин зауважив, що Європа активно шукає альтернативні джерела енергетики. Зокрема скраплений газ, на повну потужність запрацювали у Свіноуйсьце польські термінал LNG.

"Тобто різко збільшилася доля скрапленого газу, по чому треба розуміти, що на сьогоднішній момент в межах Російської Федерації механізму перекинути обсяги, що добувалися на Ямалі, перекинути на той самий Китай немає можливості, там немає внутрішнього коннекту в них. По суті, той обсяг, який сьогодні скоротився, вони вимушені законсервувати родовища для того, щоб їх якимось чином зберегти", – підсумував економічний експерт. 

Раніше ми писали, що санкції Євросоюзу призвели до втрати економіки Росії здатності до модернізації. Також відомо, що через обмеження поставки нафти РФ впали до мінімуму. А за даними компанії Kpler, у грудні експорт російської нафти морським шляхом знизився на 22% порівняно із середнім показником за 11 місяців 2022 року. 

Читайте також:
ЄС не бачить потреби продовжувати контракт на транзит російського газу через Україну ЄС не бачить потреби продовжувати контракт на транзит російського газу через Україну
Контракту з РФ не буде: В КМУ розповіли, що буде з транспортуванням російського газу після 2024 року Контракту з РФ не буде: В КМУ розповіли, що буде з транспортуванням російського газу після 2024 року
РФ втратила ще понад 50% європейського ринку газу за 2023 рік, – Reuters РФ втратила ще понад 50% європейського ринку газу за 2023 рік, – Reuters
У У "Нафтогазі" розповіли, чи будуть продовжувати контракт із "Газпромом" щодо транзиту газу до ЄС