USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Контракту з РФ не буде: В КМУ розповіли, що буде з транспортуванням російського газу після 2024 року

Контракт на транспортування завершується наприкінці цього року
газ, газові труби_1

Фото ілюстративне

Джерело: Уніан

Україна не має наміру продовжувати контракт на транспортування російського природного газу до Європи після 2024 року, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у пресслужбі Кабміну.

"Позиція української сторони однозначна: контракт на транспортування завершується наприкінці цього року, ми не маємо наміру домовлятися з росіянами й подовжувати контракт, про що прем'єр-міністр України повідомив свого словацького колегу", – поінформувала пресслужба.

Однак, зазначили в пресслужбі, Україна може говорити з європейською країною (членом ЄС) про використання своєї газотранспортної мережі.

Війна з "Газпромом"

Додамо, поточний контракт на транзит газу було підписано у грудні 2019 року, він чинний до 2024 року. Відповідно до угоди "Газпром" має постачати мінімум 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021-го до 2024 року українським газопроводом. Проте зараз РФ постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік.

Через це у грудні 2022 року німецька енергетична компанія RWE ініціювала арбітражний розгляд проти російського "Газпрому" (GAZP.MM) з приводу браку поставок газу. Згодом у лютому 2023 року чеська енергетична група CEZ також ініціювала позов проти "Газпрому" у Міжнародному арбітражному суді Женеви.

"CEZ вимагає відшкодувати збиток розміром близько 1 мільярда крон (45,2 млн доларів), що виник у результаті значного недопостачання природного газу ТОВ "Газпром експорт" у 2022 році", – заявляли в компанії.

У відповідь на це наприкінці березня російський "Газпром" скоротив транзит газу в Європу через Україну приблизно на 15% до 36,2 млн куб. м

До того ж з листопада Литва, країна ЄС, забороняє будь-який імпорт, завантаження та дегазацію російського зрідженого природного газу (ЗПГ) на всіх об’єктах.

Також ми писали, що Польща хоче заборонити імпорт діамантів і скрапленого газу з Росії.

Позиція України

Разом з тим голова правління НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов заявив, що Україна не має наміру продовжувати транзит російського газу після 2024 року, коли закінчується термін дії чинного контракту.

Такої ж думки і народний депутат, член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк. В ефірі UWN він зазначив, що Україна не вестиме переговорів із Росією про продовження договору на транзит газу після завершення поточного.

"Лише за умови нашої повної перемоги і звільнення наших територій ми можемо сідати з росіянами за стіл перемовин і підписувати якісь додаткові угоди по транзиту. Поки йде війна, сідати за стіл із росіянами і тиснути їм руки – це нереально, політично цього робити не можна. Тому що, з одного боку, ми з ними воюємо, з іншого боку – підписуємо якісь угоди. Цього точно робити не можна. Поки йде війна, ми з росіянами жодних угод укладати не будем", – заявив Нагорняк.

Читайте також:
ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ ЄС розглядає запровадження санкцій проти російських проєктів із виробництва СПГ
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго Кабмін до серпня продовжив дію ПСО на газ для теплокомуненерго
Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили Росія атакувала українські сховища: Ціни на газ в ЄС одразу підскочили