USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Рецидивісти, організатори злочинних угруповань, наркоторговці та вбивці. Ідентифіковані деякі "випускники" ПВК "Вагнера"

Вони є жителями Санкт-Петербурга і області
ПВК Вагнера
Джерело: відкриті джерела

"Випускники" армії зеків з ПВК "Вагнера", відпрацювавши піврічний контракт, повертаються додому. Журналістам вдалось ідентифікувати декого з них – це рецидивісти, організатори злочинних угруповань, наркоторговці та вбивці. Всі, кого вдалося впізнати, – жителі Санкт-Петербурга чи Ленінградської області.

Пропонуємо вам познайомитися з тими, кого, за словами керівника "Вагнера" Євгена Пригожина, тепер "буде поважати навіть міліція".

Олександр Суєтов, 34 роки

Джерело: відкриті джерела

Кримінальні справи: розбій із застосуванням зброї.

У 2020 році Олександр Суєтов був засуджений на 10 років за серію нальотів на ювелірні магазини Петербурга. Озброєні пістолетами і молотками Суєтов і його банда пограбували шість торгових точок із коштовностями, збитки становили понад шість мільйонів рублів. 
 

Денис Кінєв, 41 рік

Джерело: відкриті джерела

Кримінальні справи: крадіжки, розбій, вбивство.
 
Денис Кінєв був рецидивістом. Першу кримінальну справу стосовно нього було порушено 1999 року за крадіжку. Згодом було ще кілька. У ході одного з нападів Кінєв убив людину. У результаті 2011 року його було засуджено до 17 років ув'язнення за кілька розбійних нападів.
 

Дмитро Каравайчик (позивний "Курва"), 39 років

Джерело: відкриті джерела

Кримінальна справа: організація нарколабораторії, збут наркотиків.
 
Ветеринар із Санкт-Петербурга Дмитро Каравайчик у 2019 році отримав 17 років колонії за виготовлення та збут амфетаміну в особливо великому розмірі. Разом із Каравайчиком на 16 років було засуджено його дружину. Тепер Каравайчик вільний, а його дружина має залишатися ув'язненою до 2034 року. Каравайчик заявляв, що наркотики йому підкинули, а насправді він торгував лише імітацією наркотичних речовин. 
 

Анатолій Сальмін, 34 роки

Джерело: відкриті джерела

Кримінальні справи: залишення військової частини, крадіжки, викрадення, вбивство.
 
Анатолій Сальмін був судимий чотири рази, найважча його стаття – вбивство. За це у 2011 році його було засуджено до дев'яти з половиною років у колонії суворого режиму. Останній вирок – два з половиною роки 2021 року за серію крадіжок побутової техніки (пилосос, мікрохвильова піч, пральна машина). 
 

Олександр Нікітін, 33 роки

Джерело: відкриті джерела

Кримінальні справи: крадіжки, розбій.

Олександр Нікітін чинив крадіжки та розбої, будучи ще підлітком. Перші знайдені нами справи щодо нього стосуються 2002 року – тоді Нікітін навчався у п'ятому класі. У 2018 році кілька місяців він перебував у федеральному розшуку за крадіжку з магазину, потім був заарештований. У ПВК "Вагнера" воював під позивним "Найком". Нікітін продовжив здійснювати крадіжки та розбої у дорослому віці й, якщо судити за кількістю кримінальних справ, скоїв не менше 10 злочинів.

Наскільки легітимним є їх звільнення

Всім "випускникам" Пригожин вручив справку про скасування судимості. Проте чи може вона вважатись легітимною – велике питання. Адже за російським законодавством звільнити засудженого можна лише у трьох випадках:
 
Акт помилування, який відбувається за указом президента.
 
Амністія постановою Державної думи.
 
Рішення суду про умовно-дострокове звільнення або про заміну частини призначеного засудженому покарання на якесь інше, наприклад, на виправні роботи. Однак про заміну строку на військовий контракт нічого не йдеться.
 
Зазначимо, що офіційна влада Росії ніяк не прокоментувала звільнення зеків ПВК "Вагнера".
 

Скільки зеків офіційно загинуло на війні в Україні

На сьогоднішній день точна кількість зеків, які загинули на війні в Україні, невідома. Адже достеменно невідома кількість завербованих у ПВК "Вагнера". За оцінкою фонду "Русь сидящая", їх кількість перевищила 30 тисяч осіб.

Активістам вдалось знайти кладовище вагнерівців у Краснодарському краї. Станом на початок січня там було понад 100 могил.

Читайте також:
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Що передбачає законопроєкт
Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки Росія розширює список розшуку українських політиків, він поповнився Аваковим, Гройсманом, Даніловим і не тільки
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком За втручання у вибори: ЄС готує санкції проти проросійського медіаресурсу, пов'язаного з Медведчуком