USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Рекордна за останнє десятиліття: Торік зафіксували найбільшу кількість жителів, які постраждали від вибухів

Зростання багато в чому зумовлене війною, яка йде в Україні, між Ізраїлем та ХАМАСом у Газі
вибухи в Одесі
Вибух в Одесі під час російської атаки. 29 грудня 2023 р.
Джерело: відкриті джерела

У 2023 році кількість загиблих чи поранених мирних жителів внаслідок вибухів у світі була рекордною за останні 10 років. Про це пише BBC News.

За минулий рік британська благодійна організація з боротьби зі збройним насильством (AOAV) зафіксувала збільшення кількості жертв серед цивільного населення, викликаних вибухами, на 122%.

"Зростання багато в чому зумовлене війною, яка йде в Україні, між Ізраїлем та ХАМАСом у Газі, в Судані, М'янмі та Сомалі. Внаслідок нападів загинуло щонайменше 15 тис. 305 мирних жителів, що на 122% більше, ніж у 2022 році. Ще десятки тисяч отримали поранення", – йдеться в повідомленні.

В AOAV додали, що використання зброї повітряного базування по всьому світу збільшилося на 226% у 2023 році – з 519 інцидентів у 2022-му до 1 тис. 694 минулого року.

Благодійна організація також зафіксувала значне зростання використання зброї наземного базування у 2023 році.

"Отримані дані повинні бути суворим попередженням для держав про те, що використання вибухової зброї в міських районах непропорційно впливає на цивільне населення", – прокоментував директор AOAV Ієн Овертон.

Вибухи від росіян

У жовтні минулого року російська армія зімітувала ядерний удар під час навчань під наглядом диктатора Володимира Путіна.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив, що метою навчань є відпрацювання "завдання масованого ядерного удару стратегічними наступальними силами у відповідь на ядерний удар противника".

Новини за темою: Вибухи на авіабазі під Москвою стануть великою стратегічною проблемою для Росії, – Британська розвідка

До того ж моніторингова місія Організації Об'єднаних Націй із прав людини у своїй жовтневій (за 2022 р., – ред.) доповіді про ситуацію в Україні заявила, що вибухи в колонії в тимчасово окупованій Оленівці, що на Донеччині, не були спричинені запуском ЗСУ ракети HIMARS, як вважали в Росії. 

"На основі інтерв’ю з понад 50 свідками й постраждалими, а також аналізу доступних відео і фотографій, УВКПЛ дійшло висновку, що вибухи не були спричинені ракетами HIMARS, запущеними українськими Збройними силами. Ступінь пошкоджень стін, стелі, даху та вікон казарми, стан двоярусних ліжок усередині, розмір залишкового кратера і радіус удару не характерні для ударів боєприпасами HIMARS", – йдеться в доповіді.

Читайте також:
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених
Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона Упав за 12 км від Путіна: Стали відомі деталі перших застосувань українського дрона "Лютий"
Теракт у Теракт у "Крокус Сіті": Кількість жертв наближається до сотні, а ФСБ заявляє про затримання терористів
Україна знищила російський великий десантний корабель Україна знищила російський великий десантний корабель "Цезар Куніков" – що про нього відомо