USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60
Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

Рада ЄС погодила Україні допомогу на 35 млрд євро

Також погоджено новий кредитний механізм для виконання зобов’язань G7
Європа
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Рада Європейського Союзу погодила пакет фінансової допомоги Україні, включаючи виняткову позику макрофінансової допомоги на суму до 35 млрд євро. Крім цього затверджено механізм кредитної співпраці, який підтримуватиме Україну в погашенні наданих ЄС та партнерами "Великої сімки" кредитів на суму до 45 млрд євро. Про це повідомляється  на сайті Європейської Ради.

"Фінансова допомога спрямована на негайне задоволення нагальних потреб України у фінансуванні, які зросли через посилення агресії Росії проти України", – йдеться у публікації.

Погашення виняткової позики, а також позик, наданих партнерами в рамках ініціативи "Надзвичайні позики прискорення надходжень для України" (ERA) забезпечуватиметься коштом прибутків від 300 млрд доларів заморожених активів.

"Позика MFA на суму до 35 млрд євро є внеском Євросоюзу у кредит G7 на суму до 45 мільярдів євро", – зазначили у Єврокомісії.

З огляду на швидке прийняття та забезпечення того, щоб макрофінансова допомога надійшла в Україну якнайшвидше, держави-члени погодилися, що якщо Європейський парламент прийме пропозицію комісії без змін, Рада так само зробить це оперативно. Кредит MFA буде доступним вже у 2024 році з виплатою у 2025-му. Погашення його відбуватиметься упродовж 45 років.

Нагадаємо, у червні лідери "Групи семи" погодили надання Україні кредиту в розмірі 50 мільярдів доларів, який буде виплачено коштом доходів від заморожених російських активів. Глава уряду Денис Шмигаль заявив, що Україна хоче поповнити державний бюджет 50 млрд доларів від "Великої сімки" без умов і на будь-які цілі.

Нещодавно президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄК виділила Україні позику обсягом до 35 мільярдів євро.

А прем'єр-міністр Денис Шмигаль поінформував, що Україна до кінця цього року отримає першу частину коштів фінансової допомоги від G7. 

Читайте також:
Для допомоги Україні Світовий банк створить спеціальний фонд Для допомоги Україні Світовий банк створить спеціальний фонд
В ЄС хочуть створити новий фонд військової допомоги Україні, щоб обійти вето Угорщини В ЄС хочуть створити новий фонд військової допомоги Україні, щоб обійти вето Угорщини
Перший транш із 50 млрд доларів від G7 Україна очікує до кінця року Перший транш із 50 млрд доларів від G7 Україна очікує до кінця року
Литва спрямувала ще 13 млн євро на відновлення України Литва спрямувала ще 13 млн євро на відновлення України