USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60
Втрати росіян: 6 6 7 6 3 0 (+1290)
USD
НБУ
41.21
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.05
Готівка
45.60

В ЄС хочуть створити новий фонд військової допомоги Україні, щоб обійти вето Угорщини

В Євросоюзі розглядають можливість створення нового міжурядового фонду з добровільними внесками, виключивши участь Будапешта
Європа
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Європейський Союз шукає шляхи альтернативи для обходу вето Угорщини на військову допомогу Україні. Будапешт вже майже півтора року блокує 6 мільярдів євро, які мали компенсувати країнам ЄС постачання озброєнь для України. Про це повідомляє El Pais.

Ініціативу хочуть провести через Європейський фонд миру. Головна мета – створити новий міжурядовий фонд з добровільними внесками. Однак без участі Угорщини. Втім, для створення такого фонду потрібна одностайність усіх 27 країн Євросоюзу, включно з Угорщиною.

Видання зазначає, що міністри закордонних справ країн ЄС обговорять цю пропозицію на зустрічі в Люксембурзі, організованій главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем. Створення альтернативного фонду або інші обхідні варіанти обговорюються, але потребують юридичної перевірки.

Нині Європейський Союз стикається зі зростаючим боргом перед країнами, які продовжують постачати Україні військове обладнання, попри блокування компенсацій з боку Будапешта.

Нагадаємо, Угорщина ухвалила рішення відкласти надання Україні кредиту сумою 50 млрд євро, про який у червні заявила "Велика сімка". Водночас Будапешт виступив за відкладення санкції проти РФ. До цих питань Угорщина пропонує повернутися після виборів у Сполучених Штатах Америки.

Читайте також:
Для допомоги Україні Світовий банк створить спеціальний фонд Для допомоги Україні Світовий банк створить спеціальний фонд
Рада ЄС погодила Україні допомогу на 35 млрд євро Рада ЄС погодила Україні допомогу на 35 млрд євро
Перший транш із 50 млрд доларів від G7 Україна очікує до кінця року Перший транш із 50 млрд доларів від G7 Україна очікує до кінця року
Литва спрямувала ще 13 млн євро на відновлення України Литва спрямувала ще 13 млн євро на відновлення України