USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.59
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.26
Готівка
42.90

Путін може постати перед судом за злочини в Україні попри невизнання Росією юрисдикції МКС, – прокурор Хан

Путін став першим президентом країни – члена Радбезу ООН, якому було видано ордер на арешт
Карім Хан
Джерело: ООН

Президент Росії Володимир Путін може постати перед судом за злочини, скоєні під час війни Росії в Україні, попри аргументи Кремля про те, що на країну не поширюються рішення Міжнародного кримінального суду. Про це головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив у коментарі CNN.

Історія повторюється

Головний прокурор МКС нагадав, що нацистські воєнні злочинці, колишній президент Югославії Слободан Мілошевич, колишній лідер Ліберії Чарльз Тейлор врешті-решт були засуджені.

"Усі вони були могутніми, впливовими особистостями, але вони опинилися в залах суду", – наголосив Хан.

Чи буде суд

Головний прокурор МКС зазначив, що вчорашнє рішення суддів – це крок, який уже увійшов в історію, зробивши Путіна першим главою держави постійного члена Ради Безпеки ООН, якому було видано ордер на арешт.

Хан додав, що не має значення, чи є країна учасником Римського статуту, щоб Путін постав перед судом.

"У статті 27 Римського статуту дуже чітко зазначено, що офіційне становище особи не має значення для юрисдикції суду. Незалежні судді суду також визнали за доцільне видати ордер. Суд не проводить заочних процесів, тому російських посадовців, яких звинувачують, Росії доведеться видати або арештують за межами РФ. Але судді МКС все одно можуть дозволити проведення слухань щодо підтвердження, оцінивши докази перед початком судового розгляду, без підозрюваних", – додав прокурор.

МКС буде прискорюватися

Хан також визнав, що Міжнародний кримінальний суд міг би швидше розглядати воєнні злочини Росії проти України.

Новини за темою: Ордер на арешт Путіна – це величезне приниження для нього, як політика, і серйозний сигнал для його оточення, – Постернак

"Я вважаю, що МКС у деяких аспектах був пішохідним і нам потрібно прискоритися... Виходячи з інформації, яка надходила до мене з багатьох джерел, ми повинні були рухатися вперед. Коли я повернувся до Гааги 28 лютого, я чітко дав зрозуміти, що подаю заяву на відкриття розслідування. І я також запропонував державам передати це питання до мого офісу, тому що це пришвидшило б для нас можливість рухатися вперед і проводити розслідування", – додав прокурор.

Чому саме обвинувачення щодо викрадення українських дітей

"Проста реальність полягає в тому, що ці злочини не були приховані", – уточнив Хан.

Нагадаємо, палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі 17 березня видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

Ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Читайте також:
ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента ВАКС дозволив конфіскувати майно експрезидента "Мотор Січі" Богуслаєва
В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ "Барса", який віддав життя на фронті: Деталі історії
Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації  Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації "газової схеми"
На Львівщині чиновниця ТЦК На Львівщині чиновниця ТЦК "відмазала" від армії 17 офіцерів, їй виписали штраф 4,8 тис. гривень