USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

Ордер на арешт Путіна – це величезне приниження для нього як політика і серйозний сигнал для його оточення, – Постернак

Оточення голови Кремля отримало чіткий сигнал про те, що Путіну якнайшвидше потрібно шукати заміну
Путін
Джерело: The New York Times

Ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна, який 17 березня видав Міжнародний кримінальний суд в Гаазі, має три виміри проблем для голови Кремля: правовий, геополітичний і особистісний. Про це в ефірі UWN заявив політтехнолог Олег Постернак.

Три виміри ордера на арешт

Перший вимір – правовий.

Політтехнолог наголосив, що Міжнародний суд у будь-якому випадку порушив би справу проти Путіна і його оточення, оскільки обсяги воєнних злочинів Росії в Україні – кричущі. 

"Росіяни сформували самі величезну доказову базу на своїх сайтах, демонструючи, як вони "всиновлюють", а по суті викрадають українських дітей. 16 200 українських дітей були викрадені з території окупованої України. За це буде покарання, рішення і свідчення головного прокурора пана Хана про це говорять – це перший вимір проблеми", – зазначив Постернак.

Другий вимір – геополітичний.

Річ у тому, що рішення про ордер на арешт Путіна було ухвалене напередодні двох важливих для Росії подій – візиту Путіна в Крим і візиту голови Китаю Сі Цзіньпіня в РФ. Експерт зазначив, що Китай тепер знаходиться у скрутному становищі, адже зрозуміло, що голова Кремля тепер нерукопожатний.

"Китай начебто респектабельна країна, хоча і ворог для Америки, але визнається як потенційний противник, який має демонструвати виважені тверезі кроки і буде руку жати воєнному злочинцю?" – поставив риторичне запитання Постернак.

Третій вимір – особистісний.

Ордер на арешт – це величезне приниження для Путіна і чіткий сигнал його оточенню щодо того, що їм потрібно терміново шукати собі нового очільника.

"Путін – це та людина, яка все своє життя вибудовувала по сценарію, відколи став президентом, що він грає. Рішення Міжнародного кримінального суду – це перше в його історії особистій, коли ним починають грати. Це величезне приниження з точки зору його ролі в історії, і що така буде звісно ще – це приниження його особисте як політика, це приниження в очах всієї Росії, яка так і не може прокинутися від угару війни. І це такий маленький посил всій російській еліті: хочете вижити, кидайте його, викиньте його з обійми, почніть діяти, бо далі "часікі тікают", – додав експерт.

Нагадаємо, палата попереднього провадження Міжнародного кримінального суду в Гаазі видала ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дітей у РФ Марії Львової-Бєлової.

Ордери на арешт Путіна та Львової-Бєлової видані за поданими прокуратурою клопотаннями 22 лютого 2023 року.

Читайте також:
"Редіс" Прокопенко закликав прибрати "Азов" з "чорних списків", щоб бригада почала отримувати зброю зі США
Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України Нідерланди виділяють понад 200 млн євро на ППО та боєприпаси для України
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії