USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Прем’єрка Естонії Каллас запропонувала випускати єврооблігації на суму 100 млрд євро

Каллас зауважила, що є й інші терміновіші кроки, які ЄС має зробити, щоб допомогти Україні
Кая Каллас
Кая Каллас
Джерело: відкриті джерела

Євросоюз повинен працювати над планом випуску єврооблігацій на суму 100 млрд євро для стимулювання оборонної промисловості континенту і надавати більше зброї Україні. Про це сказала прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас в інтерв’ю агентству Bloomberg.

"Перебуваємо в тому місці, де нам потрібно більше інвестувати та досліджувати, що ми можемо зробити разом. Бо облігації, які випустять окреми країни, занадто малі, щоб їх можна було масштабувати. Єврооблігації можуть мати набагато більший вплив", – стверджує Каллас.

Таку ідею спільних запозичень для посилення обороноздатності Європи підтримали й президент Франції Еммануель Макрон, і президент Євроради Шарль Мішель.

Видання припускає, що більш ощадливі країни, такі як Нідерланди і Німеччина, ймовірно, будуть менш зацікавлені.

Каллас також залишається оптимістичною щодо рішення Конгресу США про фінансування України після зустрічей у Мюнхені з американськими законодавцями.

"Відчуття було таке, що, перебуваючи тут, вони також, можливо, краще розуміють, що стоїть на кону", – стверджує чиновниця.

Водночас Каллас зауважила, що є й інші терміновіші кроки, які ЄС має зробити, щоб допомогти Україні.

А це якраз допоможе зосередитися на розбудові її промисловості та забезпечити довгострокові контракти на постачання. Зокрема й шляхом глибшого вивчення запасів зброї та пошуку запасів по всьому світу.

"Ми повинні зробити все. Європа зробила багато і має ще більше. Це очевидно", – додає прем’єрка Естонії.

Разом з тим Каллас закликала союзників виконати свою обіцянку витрачати 0,25% ВВП протягом наступних чотирьох років на підтримку України.

Новини за темою: Щоб збільшити витрати на оборону: Україна розпочне продаж військових облігацій приватним особам за кордоном

Військові облігації

Натомість Україна вже давно розвиває свій внутрішній ринок облігацій. Минулого року уряд зайняв 10 млрд доларів через продаж місцевих облігацій.

Військові облігації – це різновид облігацій внутрішньої державної позики. Тобто це цінні папери, які випускає держава під час воєнного стану, щоб покрити дефіцит у бюджеті. Загалом у 2023 році завдяки військовим облігаціям до державного бюджету Мінфін вже залучив понад 165 млрд гривень. 

А Кабмін шукає варіанти для оплати запланованого збільшення військових витрат. Йдеться про лобіювання міжнародної допомоги, реструктуризацію існуючих боргів, а також про початок дистанційного продажу військових облігацій приватним особам за кордоном.

Читайте також:
Литовські компанії експортували до Росії товари військового призначення щонайменше на 130 млн євро, – розслідування Литовські компанії експортували до Росії товари військового призначення щонайменше на 130 млн євро, – розслідування
Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть  Україні повернути чоловіків призовного віку Слідом за Польщею у Литві допустили, що допоможуть Україні повернути чоловіків призовного віку
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Литва передала ЗСУ легкий штурмовик L-39 Albatros Литва передала ЗСУ легкий штурмовик L-39 Albatros