USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Щоб збільшити витрати на оборону: Україна розпочне продаж військових облігацій приватним особам за кордоном

Поки що потенційні інвестиції, швидше за все, будуть краплею в морі, яке Києву потрібно наповнити
Військові облігації
Джерело: відкриті джерела

Український уряд шукає варіанти для оплати запланованого збільшення військових витрат. Йдеться про лобіювання міжнародної допомоги, реструктуризацію існуючих боргів, а також про початок дистанційного продажу військових облігацій приватним особам за кордоном, пише The Wall Street Journal

"Зіткнувшись із щонайменше ще одним роком бойових дій і дефіцитом бюджету в понад 40 мільярдів доларів у 2024 році, український уряд розглядає можливість продажу військових облігацій корпораціям і приватним особам за кордоном, щоб отримати кошти для збільшення витрат на оборону", – пише видання.

Відтак, вже цього тижня ICU запускає програму за погодженням з урядом щодо віддаленого продажу українських державних облігацій фізичним особам за кордоном, особливо у Західній Європі. Поки що потенційні інвестиції, швидше за все, будуть краплею в морі, яке Києву потрібно наповнити.

Інший варіант, що розглядається, – отримання відсоткових доходів, які фінансові депозитарії на кшталт Euroclear отримали від заморожених російських активів на суму близько 280 млрд доларів. Euroclear отримала 1,7 млрд доларів відсотків у першому півріччі від 150 млрд доларів російських активів, які потрапили під міжнародні санкції. Бельгійська компанія обговорює з чиновниками ЄС переведення частини грошей до України у вигляді податку на непередбачені доходи, що сплачується Європейською комісією.

"Якщо уряд не зможе покрити свої бюджетні дефіцити, то уряд не зможе фінансувати свої військові зусилля", – сказав Віталій Ваврищук, керівник відділу макроекономічних досліджень інвесткомпанії ICU.

Існує також довгостроковий варіант: отримання членства в Європейському Союзі, що може надати Україні доступ до сотень мільярдів євро у вигляді субсидій та фінансування інфраструктури.

Ринок облігацій в Україні

Україна розвиває свій внутрішній ринок облігацій. Цього року уряд зайняв 10 млрд доларів через продаж місцевих облігацій.

Військові облігації – це різновид облігацій внутрішньої державної позики. Тобто це цінні папери, які випускає держава під час воєнного стану, щоб покрити дефіцит у бюджеті. Загалом у 2023 році завдяки військовим облігаціям до державного бюджету Мінфін вже залучив понад 165 млрд гривень. 

Бюджет-2024

Нагадаємо, 15 вересня уряд ухвалив проєкт бюджету України на 2024 рік. Ключовий акцент цього проєкту – оборона й безпека України.

Читайте також:
Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу Україна готова до травня надати власникам єврооблігацій план реструктуризації боргу
Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін Через затримку допомоги Україна витратила 4 млрд доларів на зброю, що негативно вплинуло на бюджет, – Мінфін
США запропонували випустити облігації для України на 50 млрд доларів. Але коштом російських активів США запропонували випустити облігації для України на 50 млрд доларів. Але коштом російських активів
Прем’єрка Естонії Каллас запропонувала випускати єврооблігації на суму 100 млрд євро Прем’єрка Естонії Каллас запропонувала випускати єврооблігації на суму 100 млрд євро