USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Прем'єр Ізраїлю Нетаньягу заявив про розпуск військового кабінету

Військовий кабінет був створений 11 жовтня 2023 року після нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль
Нетаньягу

Прем'єр Ізраїлю Нетаньягу

Джерело: ZN.UA

Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу оголосив, що військовий кабінет, створений торік у жовтні для управління кампаніями проти ХАМАСу і "Хезболли", офіційно розпущено. Це підтвердив у понеділок, 17 червня, речник офісу прем'єр-міністра, пишуть місцеві ЗМІ.

Таке рішення ухвалили після відставки міністра ізраїльського військового кабінету Бені Ганца, слідом за яким із тимчасового уряду пішли колишній начальник генштабу Армії оборони Ізраїлю Гаді Айзенкот (спостерігач) і депутат Кнесету Хілі Троппер (міністр без портфеля).

"Кабінет був у коаліційній угоді з депутатом парламенту від Національної єдності Бені Ганцем на його прохання. Як тільки Ганц пішов – у кабінеті більше немає потреби", – заявив Нетаньягу під час засідання РНБО.

Агентство Reuters назвало рішення ізраїльського прем’єра "очікуваним", оскільки Бені Ганц, опозиціонер і колишній міністр оборони, недавно подав у відставку з військового кабінету та закликав до дострокових виборів.

Він звинуватив прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньягу в неправильному веденні війни Ізраїлю в Газі. 

Новини за темою: Головний прокурор МКС запросив ордери на арешт прем'єра Ізраїлю Нетаньягу, міністра оборони країни й трьох посадовців ХАМАСу

А що після кабінету?

Ідею сформувати новий кабінет з лідерів опозиційних партій прем'єр Ізраїлю відкидає.

Тож нині прогнозують, що тепер прем'єр-міністр Нетаньягу ухвалюватиме найважливіші рішення щодо війни з невеликою групою міністрів, серед яких міністр оборони Йоав Галант і міністр зі стратегічних питань Рон Дермер, що входили до військового кабінету.

Новини за темою: Контакт між армією та населенням дуже сильно підтримує бойовий дух бійців та їхніх сімей, – спікерка Армії оборони Ізраїлю

Чому взагалі створювали військовий кабінет ?

Військовий кабінет був створений після 7 жовтня для ухвалення рішень, пов'язаних із війною проти ХАМАСу. Тепер ці рішення ухвалюватиме військово-політичний кабінет.

Нагадаємо, 7 жовтня бойовики угруповання ХАМАС розпочали вторгнення в Ізраїль. Терористи захопили велику кількість заручників – як мирних мешканців, так і військових.

8 жовтня Ізраїль оголосив про початок війни. Востаннє це робили 50 років тому – під час Війни Судного дня.

Пізніше прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу заявив, що Ізраїль вступив у довгу та важку війну, перший етап якої вже завершується знищенням більшості бойовиків, які проникли в країну. За його словами, уряд ухвалив рішення припинити постачання електроенергії, палива та товарів у Сектор Гази.

Крім того, кандидат економічних наук головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус стверджував, що атака терористів ХАМАСу, є провалом спецслужб країни. Експерт вважав, що Ізраїль виявився не готовим і це дуже велике запитання до країни, яка славиться своїми спеціальними службами.

Читайте також:
Зеленський Зеленський "втомився" від Шмигаля і збирається його звільнити
Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою Біль, страх, тривога, травми. Що таке ПТСР, як його розпізнати та куди звернутися за допомогою
Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук Рада на найближчих засіданнях розгляне призначення міністрів, – Стефанчук
"Відповіддю не задоволений": Кротевич повідомив, що отримав фідбек від ДБР щодо заяви проти Содоля