USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Атака ХАМАС на Ізраїль є провалом спецслужб країни, – Ус

Експерт вважає, що Ізраїль виявився неготовим
Ус
Іван Ус
Джерело: UWN YouTube

Атака терористів ХАМАС, бойовики яких від ранку 7 жовтня завдали масованого ракетного удару по Ізраїлю та захопили заручників, є провалом спецслужб країни. Таку думку в ефірі UWN висловив кандидат економічних наук головного консультанта Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Експерт вважає, що Ізраїль виявився не готовим і це дуже велике запитання, до країни, яка славиться своїми спеціальними службами.

"Можемо казати, що спеціальні служби Ізраїлю несподівано виявилися неготовими і, не думаю, що можна було розробити швидку підготовку. Ізраїльський експерт Сергій Ауслендер сказав, що минулого разу, декілька років тому, Ізраїль також проморгав підготовку подібної акції і тоді її викрили випадково, тому що випадково знайшли тунелі, які готував ХАМАС для нападу на Ізраїль. І це дало можливість країні швидше відреагувати, а зараз нічого такого не знайшли й тому можна констатувати, що це насамперед провал спецслужб Ізраїлю", – каже Ус.

Водночас додає, що Ізраїль – не та країна, яка буде зважати на думки інших держав, тобто, безумовно, діалоги будуть. І швидше за все, Ізраїль буде казати, що це тероризм.

"Маю дуже багато друзів-палестинців, вони всі дуже жаліються і пишуть: "Ізраїль окупував нашу країну". А я кажу: "Напад був з вашої сторони, ви захопили заручників, тобто звинувачувати зараз Ізраїль, коли ви фактично спровокували його своїми діями, як на мене, це не дуже гарний крок з боку тих верств Палестини, які підтримували ці дії ХАМАСу". Як на мене, ХАМАС підставив Палестину. Чи буде Газа існувати через 48 годин – я не впевнений, саме через те, що дозволила Палестина цю провокацію з боку ХАМАСу. Держави інших країн будуть казати Ізраїлю, що вони зробили все можливе, водночас навряд чи Ізраїль буде на це зважати", – припускає кандидат економічних наук.

Ус зазначає, що в палестинців від початку була така позиція, що "Палестина захищається, але про який захист можна казати, коли відбувся напад з боку Палестини".

"Як на мене, тут ХАМАС ідеологічно пропрацював зі своїми співгромадянами, пояснив їм, що це священна війна для них і вони зараз фактично своїми заявами стають на бік сторони, яка вдалася до тероризму. Якимось, може, і світлими ідеями виправдовують тероризм і в цьому є проблема. А це треба пояснювати: і моїм друзям-палестинцям, і взагалі людям, які підтримують цей напад. Терористичними діями ви не зможете довести світові, що ви боретесь за щось світле, у вас трошки не ті методи, методи, які використовує ХАМАС, – це методи тероризму. Якщо ви не хочете, щоб всі вважали Палестину терористичним утворенням, будь ласка, відхрестіться від ХАМАСу", – резюмує аналітик.

Ізраїльські ЗМІ також повідомили про випадки, коли бойовики ХАМАС, схоже, захопили в заручники й доправили на територію Сектора Гази цивільних ізраїльтян. Водночас кількість заручників та загиблих ізраїльських солдатів не наводять.

Читайте також:
Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти Росія готує підривну діяльність у країнах Європи, можливі навіть теракти
Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо Штраф Україні та низка скарг на Ізраїль: Навколо "Євробачення" розгорілися нові скандали
Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців Сьогодні День пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни: Серед Праведників народів світу – понад 2,5 тисячі українців
На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає На Харківщині йдуть активні дії. Прориву української оборони немає