USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Працювала у дитсадку і коригувала ракетні удари по Харкову: Затриманій зрадниці загрожує довічне ув’язнення

Жінку дистанційно завербувала російська розвідка восени 2023 року
колаборантка Харків
Затримана колаборантка
Джерело: Telegram СБУ

В Україні затримали ще одну агентку російської розвідки, яка коригувала ракетно-дронові удари по Харкову. Зловмисницею виявилася працівниця місцевого дитячого садка, повідомили в пресслужбі Служби безпеки України.

У вільний від роботи час зрадниця допомагала ворогам поцілити у пункти базування Сил оборони в Харкові. Для наведення ворожого вогню отримувала від окупантів геолокації потенційних цілей, а потім проводила там дорозвідку.

"Перебуваючи поблизу об’єкта, колаборантка приховано спостерігала за ним, щоб встановити там орієнтовну кількість особового складу та військової техніки. Потім отримані відомості агентка месенджером передавала своєму російському куратору у вигляді текстових повідомлень із позначенням координат на Google-картах. На підставі агентурного звіту окупанти готували повітряні атаки на місто із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе типу Shahed", – йдеться у дописі.

Ворожу поплічницю викрили ще на початковому етапі її розвідувальної активності, а потім поетапно задокументували. Також у цей час співробітники СБУ провели комплексні заходи для убезпечення пунктів базування оборонців Харкова. Надалі затримали зловмисницю у власному помешканні.

За даними слідства, жінку дистанційно завербувала російська розвідка восени 2023 року. У поле зору окупантів вона потрапила через свого знайомого з міста Куп’янськ, який під час захоплення райцентру втік до Росії та приєднався до ворожих військ.

Під час обшуків в оселі затриманої вилучили мобільний телефон, який вона використовувала для комунікації з агресором.

Наразі зловмисниця перебуває під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Раніше

У Харкові в листопаді минулого року Служба безпеки України затримала доцента університету, який працював на російське ГРУ і коригував удари РФ по Харкову. 49-річного доцента одного з харківських університетів російська воєнна розвідка дистанційно завербувала після початку повномасштабного вторгнення.

Серед основних завдань ворожого агента була фіксація наслідків ракетних та артилерійських ударів по одному з оборонних підприємств Харківщини, яке багато разів піддавалося обстрілам з боку російсько-окупаційних військ. Також зловмисник відстежував маршрути переміщення підрозділів ЗСУ та локації логістичних складів, у тому числі з боєприпасами й амуніцією українських воїнів.

Додамо, ветеран російсько-української війни, депутат Харківської міськради Артем Ревчук восени 2023 року говорив в ефірі каналу UWN про оцінку завданої росіянами шкоди місту. Він зазначав, що збитки сягають понад один мільярд доларів. Адже Харків постраждав найбільше з усіх міст, акцентував Ревчук.

Читайте також:
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму
У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами
Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків Аналітики оцінили, чи зможе Росія захопити Харків
У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення У Харкові збудують підземні операційні та реанімаційні приміщення