USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Російська ракета Х-101, яка вдарила по "Охматдиту", містила західні компоненти, – ЗМІ

Ціла ракета Х-101 може містити в собі понад 50 іноземних деталей
Охматдит _10

Дитяча лікарня "Охматдит" пошкоджена внаслідок російської ракетної атаки 8 липня 

Джерело: UWN

Російська ракета Х-101, яка атакувала лікарню "Охматдит" у Києві 8 липня, містить у собі іноземні компоненти, зокрема американського виробництва. Про це пише Financial Times.

Згідно з аналізом, ракета Х-101 може містити понад 50 різних деталей іноземного виробництва. Вона є однією з найсучасніших крилатих ракет Росії, виробництво якої продемонструвало зростання з 56 ракет на рік до повномасштабного вторгнення до 420 ракет у 2023 році.

Як зазначається, присутність західних компонентів у цій ракеті свідчить про здатність Кремля обходити санкції.

Аналіз показав, що в ракеті, яка прилетіла по лікарні, два компоненти були від швейцарської компанії STMicroelectronics, інші – від американської Texas Instruments, Analog Devices та Intel.

Однак цивільні компоненти не володіють міцністю і захистом військової електроніки, що потенційно може сприяти неточності російських ракет. За даними американських експертів, частота відмов російських крилатих ракет може сягати 20%, а контрабандні компоненти забезпечують неточне наведення, виходять з ладу під час дозвукового польоту або взагалі не дають змоги здійснити запуск.

Новини за темою: Масштабний ракетний удар по Україні: 37 людей загинули, понад 170 – поранені

Як пише видання, аналітики вважають, що ракету Х-101 було навмисно націлено на лікарню "Охматдит", і її не було пошкоджено або збито українськими засобами ППО.

"На фюзеляжі ракети немає видимих пошкоджень", – сказав Фабіан Хоффман, науковий співробітник Університету Осло. – Вихлопний струмінь має саме такий вигляд, як і повинен. Ракета не перекидається, вона летить контрольованою траєкторією. Це більше схоже на цілеспрямовану атаку на ціль, ніж на нещасний випадок".

Удар по "Охматдиту"

Як відомо, 8 липня окупанти вдарили крилатою ракетою Х-101 по дитячій лікарні.

Внаслідок цього двоє людей загинули, по медичну допомогу звернулося 32 поранених. Госпіталізовано з травмами вісім дітей.

Пізніше в ООН заявили, існує "висока ймовірність", що дитяча клініка "Охматдит" зазнала "прямого влучання" російської ракети

Forbes зазначає, що на цю атаку окупанти витратили більше ніж 250 млн доларів. Тим часом пропагандисти розгорнули інформаційну кампанію і вигадують різні версії, щоб зняти із себе відповідальність за вбивства цивільних, серед яких були діти.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС Польща допоможе збивати російські ракети над Україною, щоб захистити АЕС