USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Парламентська асамблея Ради Європи визнала Росію диктатурою

Також ПАРЄ закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність президента РФ Путіна після закінчення його чинного терміну
ПАРЄ
Джерело: BBC

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) визнала Росію диктатурою і закликала всі держави Ради Європи не визнавати легітимність президента РФ Володимира Путіна після закінчення його чинного терміну, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Вітаю потужну резолюцію ПАРЄ, яка визнає Росію диктатурою. Понад 20 років одноосібного неконституційного правління призводить до злочинів усередині та за межами країни. ПАРЄ закликала всі держави Ради Європи визнати Путіна нелегітимним після завершення нинішнього терміну", – написав він.

Серед іншого Парламентська асамблея Ради Європи висловила ряд важливих заяв, зокрема про процес внесення змін до Конституції РФ, який дозволяв Путіну залишатися при владі до 2036 року. Асамблея визнала, що переважна влада президента Росії та відсутність системи стримувань й противаг перетворили країну на де-факто диктатуру, пояснює заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук.

Також Асамблея закликала держави – члени Статуту МКС заарештувати російського диктатора, коли він потрапить під їхню юрисдикцію на підставі ордера на арешт. ПАРЄ підтвердила свою підтримку створення Спецтрибуналу, який би подолав імунітет "трійки".

Внесення змін до Конституції РФ

Всезагальне голосування щодо поправок відбувалося у РФ з 25 червня по 1 липня 2020 року. За даними Центральної виборчої комісії Росії, внесення змін в Основний Закон схвалили 77,92% виборців, проти висловилися 21,27%. Явка склала 67,97%. Тоді незалежні спостерігачі відзначили безпрецедентні фальсифікації під час голосування.

З критикою поправок виступали серед іншого російські правозахисники і Європейська комісія за демократію через право. Опозиція та її прихильники звинувачували Путіна в прагненні стати довічним президентом. Пояснюють такі звинувачення усуненням в Конституції уточнюючого слова "поспіль" з норми про кількість термінів заняття посади президента, що дозволяє чинному главі держави знову балотуватися на виборах у 2024-му і 2030 роках.

Поправки до Конституції Росії, ініційовані президентом країни Володимиром Путіним, набули чинності вже 4 липня того ж року.

І про вибори у вересні цього року

Нагадаємо, ми писали, що 10 вересня у РФ відбулися вибори різного рівня, включно з довиборами депутатів Держдуми, виборами голів низки регіонів і депутатів законодавчих органів державної влади у частині суб'єктів.

Разом з тим у тимчасово окупованому Бердянську в ніч на 8 вересня перед запланованими російськими загарбниками псевдовиборами сталися вибухи на одній із "виборчих дільниць". До вибухів причетна Служба безпеки України, повідомили джерела ЗМІ в спецслужбі.

За даними джерел, на території Бердянського муніципального ліцею пролунали два вибухи. Там окупанти розташували одну з "виборчих дільниць" для своїх псевдовиборів.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині