USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Понад 600 тис. українців чекають у черзі на житло, – Шуляк

Через війну та євроінтеграцію цей процес затягується
компенсація за житло
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Більш ніж 600 тис. українців чекають своєї черги на отримання житла. Це люди пільгових категорій, які мають право згідно із законодавством на поліпшення житлових умов, або громадяни, які втратили свої домівки через війну. Нині цей процес загальмований і потребує законодавчих змін. Про це заявила очільниця комітету Верховної Ради з питань органів державної влади, місцевого самоврядування та містобудування Олена Шуляк.

"Понад 600 тис. наших громадян стоять у чергах на отримання житла. Вони стоять десятиріччями, але черга не рухається. На жаль, в Україні діє Житловий кодекс, прийнятий ще в 1983 році, і близько 90% прописаних у ньому норм сьогодні не працюють. Щоб вирішити це і низку інших питань, нам потрібно переглянути все законодавче поле щодо того, як має формуватися житлова політика", – сказала нардепка.

З початком повномасштабного вторгнення в Україні надання житла пільговим категоріям та іншим громадянам, які мають на це право, загальмувалося або й зовсім припинилося. А в Україні, каже Олена Шуляк, кожен третій громадянин не може собі дозволити купити житло. Тож формування актуальної житлової політики, забезпечення максимально рівного доступу до житла громадян як ніколи на часі.

При цьому вона нагадала, що за програмою Ukraine Facility Україна зобов'язана розробити національну житлову стратегію та ухвалити відповідне законодавство. За її словами, створення нового житлового законодавства – не лише відповідь на багаторічний запит від український громадян, а і необхідна умова для отримання Україною 50 млрд євро від ЄС в рамках програми Ukraine Facility.

"Перед Верховною Радою зараз стоїть величезне завдання – нам потрібно ухвалити відповідну законодавчу рамку про основи житлової політики. Наступним кроком стане закон про соціальне житло. Звичайно, будемо ухвалювати відповідне законодавство і розробляти відповідні цифрові інструменти та створювати правове поле для того, щоб працювали ще і приватні інвестиції на ринку самого доступного житла для українців", – резюмувала Шуляк.

Нардепка уже заявляла, що в Україні готують новий законопроєкт щодо нової житлової політики. Якою вона буде та що варто знати громадянам, читайте тут.

До того ж ще у березні Адміністративна рада Банку розвитку Ради Європи (БРРЄ) затвердила проєкт Home "Компенсація за знищене майно", який передбачає надання Україні кредиту обсягом 100 мільйонів євро

Читайте також:
У дев'яти прифронтових областях України уряд планує запровадити новий проєкт підтримки ВПО У дев'яти прифронтових областях України уряд планує запровадити новий проєкт підтримки ВПО
"Підтримане проживання": Мінсоцполітики анонсувало нову програму для переселенців
Заробили на продажі малини: Родина очільника АМКУ Кириленка пояснила, звідки в них 300 тис. доларів Заробили на продажі малини: Родина очільника АМКУ Кириленка пояснила, звідки в них 300 тис. доларів
Лише 193 переселенці скористалися програмою Лише 193 переселенці скористалися програмою "єОселя". Це – менше 1% від усіх виданих кредитів: Чому програма не працює для ВПО