USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Португалія приєдналася до авіаційної коаліції і готова тренувати українських військових, – Кулеба

Португальська сторона також підтвердила готовність надалі підтримувати Україну на її шляху до членства в ЄС
Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба з міністром закордонних справ Португалії Жоау Гомешем Кравіньо, 19 травня 2023 р., Португалія
Джерело: МЗС України

Португалія приєдналася до авіаційної коаліції і готова тренувати українських пілотів й механіків. Про це під час візиту до Лісабона заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Глава МЗС детально розповів португальським партнерам про ситуацію на фронті та окреслив військові потреби України для ефективної оборони й контрнаступальних операцій.

"Португалія продемонструвала лідерство, долучившись до танкової коаліції. Враховуючи інтенсивність російських ракетних обстрілів українських міст і сіл, критично важливо, аби Україна мала спроможність скинути Росію з українського неба", – сказав міністр.

І подякував уряду Португалії за рішення приєднатися до авіаційної коаліції шляхом тренування українських пілотів та механіків на бойових літаках західного типу.

Водночас португальська сторона також підтвердила готовність надалі підтримувати Україну на її шляху до членства в Європейському Союзі. 

Новини за темою: Коли відкриють українське небо: Авіаексперт назвав ключові фактори

Також глави МЗС України та Португалії скоординували позиції в контексті підготовки до саміту НАТО у Вільнюсі.

Дмитро Кулеба з міністеркою оборони Португалії Еленою Каррейраш
Джерело: МЗС України

Коаліція літаків

Найближчими днями відбудеться зустріч Зеленського з Байденом, де лідери детально проговорять тренування українських військових на винищувачах F-16, на яке президент США дав добро, а також "багато інших питань".

США дозволять союзникам відправити в Україну винищувачів F-16

Сполучені Штати можуть навчити українських пілотів літати на F-16 за чотири місяці замість 18. Таку оцінку в Пентагоні дали після того, як два українських пілоти пройшли двотижневу перевірку на авіасимуляторах. 

Якщо союзники, зокрема Нідерланди, вирішать постачати Україні F-16, то США погодяться на експорт. Однак офіційних запитів до адміністрації Байдена з цього приводу ще не було. Про це пише CNN із посиланням на джерела.

Разом з тим координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі відмовився коментувати можливість відправки Сполученими Штатами винищувачів F-16 в Україну, але зауважив, що країна розглядає "майбутні можливості".

Новини за темою: Німеччина не постачатиме Україні винищувачі F-16
Читайте також:
Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені Нідерланди планують постачати F-16 Україні з осені
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
США модернізують літак США модернізують літак "Судного дня"
Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін Цього року в Україну прибудуть F-16 разом із пілотами та обслуговуючим персоналом, – Остін