USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.55
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.06
Готівка
42.90

Коли відкриють українське небо: Авіаексперт назвав ключові фактори

Головна умова для відновлення польотів в Україну – завершення бойових дій
літак МАУ
Джерело: відкриті джерела

Відновлення рейсів в Україну стане можливим після заяв авіаційних органів, які відповідають за безпеку польотів в окремих аеропортах. Однак навіть після відкриття повітряного простору не всі іноземні компанії зможуть літати до України. Чому так відбувається, в ефірі UWN пояснив менеджер авіаційного сектора, член громадянської ради при Державній авіаційній службі Богдан Долінце.

Головним чинником, який дозволить відновити рейси в Україну, експерт називає завершення бойових дій, в тому числі – мінімізація будь-яких ризиків у використанні зброї великої дальності. Адже авіація ворога є ключовим фактором, що призвів до закриття простору.

"Одним з попередніх кроків може бути виділення окремих зон з різним рівнем безпеки польотів. Тому що на сьогодні всі території України віднесені до так званої найвищої зони ризику. Після сегментації з відділами окремих зон можна наблизитися до того дня, коли буде реальна можливість відновити польоти", – каже менеджер.

Долінце пояснює, що навіть після відкриття повітряного простору не обов’язково іноземні компанії зможуть літати над територією України. Адже дозволити відповідні польоти мають безпекові органи цих національних компаній.

"Нині європейський орган безпеки польотів, американська авіаційна адміністрація та інші окремі уряди країн ввели заборони для своїх авіакомпаній як літати до аеропортів України, так і використовувати їхній повітряний простір. Це навіть за умови, якщо Україна сама б відкрила своє небо. Рішення вони ухвалюють, оцінюючи рівень загрози для безпеки польотів, літаків і пасажирів", – наголошує фахівець.

І додає, що, крім всього, лишаються ще дві складові: перша – ситуаційний центр аналізу ризиків конкретної авіакомпанії, де кожна аналізує реальні шанси й самостійно дозволяє відновлювати польоти до тієї чи іншої країни або, навпаки, забороняти; друга – у багатьох компаніях частина літаків – лізингові, тобто вони не власні. Тому вартість військової страховки стане настільки високою, що просто економічно недоцільно буде виконувати рейси.

Також якщо пілот шість місяців не сідав за штурвал, він зобов’язаний пройти практичне й теоретичне підтвердження своєї кваліфікації у сертифікованого інструктора.

"Якщо говорити конкретно про ситуацію в Україні, в умовах закритого повітряного простору частина чоловіків-пілотів не може виїжджати з країни. Тож може бути досить складно підтвердити свою кваліфікацію і зберегти можливість літати. Звісно, з осені внесли відповідні зміни до законодавства, які дозволили за кордоном проходити відповідну кількість годин польоту, але не всі пілоти можуть проходити якісь курси для збереження кваліфікації", – коментує Долінце.

Новини за темою: Як відбудеться відновлення польотів в Україні? Коментар фахівця з авіаційного права

Експерт вважає, що навіть ті українські пілоти, які підтримують профпридатність і навчаються на Заході, все ж таки роблять це не для майбутнього відновлення в Україні. А скоріше для швидкого отримання "готових" пілотів, аби не вкладати в їхню підготовку роки й мільйони доларів.

Нагадаємо, Україна повністю закрила свій повітряний простір для цивільних літаків 24 лютого 2022 року. Незабаром країни ЄС та США закрили своє небо для російських літаків. Росія пізніше вжила заходів у відповідь.

Повітряний простір над Україною буде відкритий одразу після завершення воєнних дій. Про це повідомляє "Украерорух".

Читайте також:
Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні Німецький виробник дронів відкрив ще один завод в Україні
Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації Частину розрізали, а решту віддали Росії. Як після розпаду СРСР Україна лишилася без далекобійних літаків стратегічної авіації
Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні Такого об'єднання ще не було: Демократи і республіканці разом підтримали просування допомоги Україні
На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня На тлі скандалу. Генштаб звільнив Наталію Гуменюк з посади спікера Сил оборони півдня