USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Зеленський зустрінеться з Байденом на саміті G7 у Японії найближчими днями, – Єрмак

Лідери детально проговорять тренування українських військових на винищувачах F-16
Байден та Зеленський 20 січня_3
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський особисто відвідає саміт лідерів "Великої сімки" у японському місті Хіросіма, де зокрема зустрінеться з лідером Сполучених Штатів Джо Байденом. Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак в етері телемарафону.

Він зазначив, що найближчими днями відбудеться зустріч Зеленського з Байденом, де глави держав детально проговорять тренування українських військових на винищувачах F-16, на яке президент США дав добро, а також "багато інших питань".

Єрмак підтвердив, що після Саудівської Аравії Зеленський вирушає до Японії, щоб особисто долучитися до саміту G7.

Саміт "Великої сімки" в Японії розпочався 19 травня і триватиме три дні. На ньому лідери країн-учасниць обговорюватимуть ситуацію в Україні, ядерне роззброєння, регіональні справи, світову економіку, а також глобальні проблеми, як-от зміна клімату, здоров’я та розвиток.

Зранку секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що Зеленський візьме участь у саміті, де "будуть ухвалювати дуже важливі речі, тому саме фізична присутність нашого президента є абсолютно важливою".

США дозволять союзникам відправити в Україну винищувачів F-16

Якщо союзники, зокрема Нідерланди, вирішать постачати Україні F-16, то США погодяться на експорт. Однак офіційних запитів до адміністрації Байдена з цього приводу ще не було. Про це пише CNN із посиланням на джерела.

Разом з тим координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі відмовився коментувати можливість відправки Сполученими Штатами винищувачів F-16 в Україну, але зауважив, що країна розглядає "майбутні можливості".

Сенатори тиснуть на Байдена щодо відправки в Україну винищувачів F-16

Члени Конгресу від Республіканської та Демократичної партій закликають президента США Джо Байдена відправити в Україну винищувачі F-16 та ракети великої дальності ATACMS. Про це пише видання The Hill.

Адміністрація Байдена наразі відмовляється, заявляючи, що Сполучені Штати не можуть поки що передати системи ATACMS і що літаки не є пріоритетом. 

Літак F-16

Бойовий літак F-16 Fighting Falcon – американський багатоцільовий легкий винищувач четвертого покоління виробництва компанії Lockheed Martin. Він – наймасовіший винищувач четвертого покоління у світі.

На озброєнні Нідерландів перебувають винищувачі у версіях F-16AM/BM, які поступово почали замінювати новими бойовими літаками F-35A п’ятого покоління.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
Байден назвав свої пріоритети на наступні пів року на посту президента США, серед яких є зупинити Путіна в Україні Байден назвав свої пріоритети на наступні пів року на посту президента США, серед яких є зупинити Путіна в Україні
Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США
Вихід Байдена з виборчих перегонів: Камала Гарріс підтвердила, що готова балотуватися в президенти США Вихід Байдена з виборчих перегонів: Камала Гарріс підтвердила, що готова балотуватися в президенти США