USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Зеленський зустрінеться з Байденом на саміті G7 у Японії найближчими днями, – Єрмак

Лідери детально проговорять тренування українських військових на винищувачах F-16
Байден та Зеленський 20 січня_3
Джерело: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський особисто відвідає саміт лідерів "Великої сімки" у японському місті Хіросіма, де зокрема зустрінеться з лідером Сполучених Штатів Джо Байденом. Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак в етері телемарафону.

Він зазначив, що найближчими днями відбудеться зустріч Зеленського з Байденом, де глави держав детально проговорять тренування українських військових на винищувачах F-16, на яке президент США дав добро, а також "багато інших питань".

Єрмак підтвердив, що після Саудівської Аравії Зеленський вирушає до Японії, щоб особисто долучитися до саміту G7.

Саміт "Великої сімки" в Японії розпочався 19 травня і триватиме три дні. На ньому лідери країн-учасниць обговорюватимуть ситуацію в Україні, ядерне роззброєння, регіональні справи, світову економіку, а також глобальні проблеми, як-от зміна клімату, здоров’я та розвиток.

Зранку секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що Зеленський візьме участь у саміті, де "будуть ухвалювати дуже важливі речі, тому саме фізична присутність нашого президента є абсолютно важливою".

США дозволять союзникам відправити в Україну винищувачів F-16

Якщо союзники, зокрема Нідерланди, вирішать постачати Україні F-16, то США погодяться на експорт. Однак офіційних запитів до адміністрації Байдена з цього приводу ще не було. Про це пише CNN із посиланням на джерела.

Разом з тим координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі відмовився коментувати можливість відправки Сполученими Штатами винищувачів F-16 в Україну, але зауважив, що країна розглядає "майбутні можливості".

Сенатори тиснуть на Байдена щодо відправки в Україну винищувачів F-16

Члени Конгресу від Республіканської та Демократичної партій закликають президента США Джо Байдена відправити в Україну винищувачі F-16 та ракети великої дальності ATACMS. Про це пише видання The Hill.

Адміністрація Байдена наразі відмовляється, заявляючи, що Сполучені Штати не можуть поки що передати системи ATACMS і що літаки не є пріоритетом. 

Літак F-16

Бойовий літак F-16 Fighting Falcon – американський багатоцільовий легкий винищувач четвертого покоління виробництва компанії Lockheed Martin. Він – наймасовіший винищувач четвертого покоління у світі.

На озброєнні Нідерландів перебувають винищувачі у версіях F-16AM/BM, які поступово почали замінювати новими бойовими літаками F-35A п’ятого покоління.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном Інтерв'ю не буде. Пресслужба Зеленського заперечила зустріч президента з американським журналістом Такером Карлсоном
Зеленський Зеленський "втомився" від Шмигаля і збирається його звільнити
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів