USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 2 9 8 0 (+1040)
USD
НБУ
39.47
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.18
Готівка
43.00

Данія почала навчати українських пілотів на F-16

Навчання пілотів триватиме від шести до восьми місяців
F-16
Джерело: відкриті джерела

Українські пілоти розпочали навчання на західних літаках-винищувачах F-16 у Данії. Про це повідомив виконувач обов'язків міністра оборони Троельс Лунд Поульсен, передає "Укрінформ".

Він зазначив, що Данія наразі розглядає можливість передати Україні винищувачі F-16, а також вивчає питання про те, скільки саме літаків можуть бути передані Україні.

При цьому Поульсен вважає, що навчання пілотів триватиме від шести до восьми місяців.

"Це не означає, що ви не можете ухвалити рішення заздалегідь. Але (літаки F-16) будуть у Данії до 2024 року", – наголосив Поульсен.

Раніше Данія замовила 27 винищувачів F-35A. Планується, що вони стануть на заміну винищувачам F-16, яким вже понад 40 років, з яких у Данії є 30 оперативних літаків. Перехід на F-35A Joint Strike Fighter відбудеться з кінця 2023 року до кінця 2025 року. Спочатку цей перехід планувався на 2027 рік.

Канада готова навчати українських пілотів

Канада готова посилити військову підтримку України. Зокрема, у навчанні українських пілотів на сучасних літаках. Про це заявив прем'єр-міністр Джастін Трюдо на саміті "Великої сімки", передає Infotel.

Глава уряду запевнив, що Канада готова посилити допомогу Україні. За його словами, йдеться, зокрема, про навчання українських військових канадськими інструкторами. Також Трюдо заявив про готовність країни навчати українських пілотів.

Варто зазначити, що декілька країн Європ заявили про створення авіаційної коаліції для постачання сучасних літаків Україні. Зокрема, до коаліції готові приєднатися Британія, Нідерланди, Данія, Португалія та інші.

Сполучені Штати дозволять союзникам відправити в Україну винищувачів F-16

Якщо союзники, зокрема Нідерланди, вирішать постачати Україні F-16, то США погодяться на експорт. Однак офіційних запитів до адміністрації Байдена з цього приводу ще не було. Про це пише CNN із посиланням на джерела.

Разом з тим координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі відмовився коментувати можливість відправки Сполученими Штатами винищувачів F-16 в Україну, але зауважив, що країна розглядає "майбутні можливості".

США можуть навчити українських пілотів літати на F-16 за чотири місяці

Сполучені Штати можуть навчити українських пілотів літати на F-16 за чотири місяці замість 18. Таку оцінку в Пентагоні дали після того, як два українських пілоти пройшли двотижневу перевірку на авіасимуляторах. Про це пише Yahoo News із посиланням на звіт американців.

Зазначено, що документ містить детальну оцінку тестувань двох українських пілотів на авіабазі в штаті Аризона. Україна відправила двох пілотів винищувачів МіГ-29 та Су-27. Раніше вони не проходили навчання на F-16, лише коротке ознайомлення. Після цього провели девʼять сеансів на авіасимуляторах загальною тривалістю 11,5 години.

Обох українських пілотів оцінювали чотири досвідчених інструктори ВПС США, кожен з яких налітав тисячі годин на F-16. Вони зробили висновок, що українці змогли виконати низку "технічних маневрів", зокрема посадку літака після відмови двигуна. Крім того, пілоти змогли виконувати імітаційні атаки на основі заданих параметрів.

"Після єдиної демонстрації обидва пілоти змогли успішно посадити літак з імітацією верхнього спалаху (SFO). Це відносно технічна навичка, яку необхідно постійно відпрацьовувати протягом усієї кар'єри пілота F-16", – йдеться в документі.

Обидва пілоти також змогли "виконати імітацію атаки на основі параметрів, які були передані під час польоту на симуляторі".

Разом з тим основною проблемою інструктори вважають складну авіоніку F-16 англійською мовою. Але вони кажуть, що протягом двох тижнів обидва пілоти мали "помітне покращення володіння англійською мовою". Також вони не були знайомі з польотами стандартних груп літаків США, оскільки були навчені за тактиками радянських часів.

Попри ці недоліки у висновку звіту зазначено, що "зважаючи на набір навичок, які продемонстрували Військово-повітряні сили України", чотири місяці для опанування літаків F-16 – це цілком реалістичний термін навчання.

Сенатори тиснуть на Байдена щодо відправки в Україну винищувачів F-16

Члени Конгресу від Республіканської та Демократичної партій закликають президента США Джо Байдена відправити в Україну винищувачі F-16 та ракети великої дальності ATACMS. Про це пише видання The Hill.

Адміністрація Байдена наразі відмовляється, заявляючи, що Сполучені Штати не можуть поки що передати системи ATACMS і що літаки не є пріоритетом. 

Аргументи конгресменів

Сенатори наголошують, що винищувачі F-16 та ракети ATACMS можуть бути ключовими для захисту українського народу та будь-якого наступу на російські позиції.

"Україна переживає вирішальний час війни. F-16 забезпечують більшу дальність, ніж наземні системи, і можуть допомогти забезпечити Україні перевагу в повітрі. І це краще захистить мирних жителів від невибіркових атак Росії", – заявив сенатор Джейсон Кроу.

Літак F-16

Бойовий літак F-16 Fighting Falcon – американський багатоцільовий легкий винищувач четвертого покоління виробництва компанії Lockheed Martin. Він – наймасовіший винищувач четвертого покоління у світі.

На озброєнні Нідерландів перебувають винищувачі у версіях F-16AM/BM, які поступово почали замінювати новими бойовими літаками F-35A п’ятого покоління.

Читайте також:
Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела Кількість російських дронів на фронті за останні три місяці збільшилася щонайменше вдвічі, – джерела
Настоятеля Святогірської лаври, який Настоятеля Святогірської лаври, який "зливав" інформацію про розташування Сил оборони України, взяли під варту
США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван США мають можливість забезпечити підтримку України впродовж 2024 року, – Салліван
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони