USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Понад 50% українців вважають розслідування поліції проти бізнесменів спробою боротися з порушеннями

Українці можуть мати позитивне ставлення до великого бізнесу", але ненавидіти олігархів
українці бізнес
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

56% українців вважають, що справи, коли правоохоронні органи розслідували нібито порушення законів певними компаніями та бізнесменами (наприклад, ухилення від сплати податків чи незаконне заволодіння землею тощо), є свідченням спроб боротися з порушенням бізнесом законів України. Про це свідчать дані нового опитування громадської думки від Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

У дослідженні соціологи поставили запитання, а як у цілому українці сприймають ці розслідування, яке загальне враження у них складається?

"Ми запитували думку звичайних громадян (вочевидь, якби опитування проводили лише серед бізнес-спільноти або серед представників правоохоронних органів чи державних інституцій, то результати були би іншими). Отже, більша частина українців – 56% – вважають, що ці справи є свідченням спроб боротися з порушенням бізнесом законів України. Сприймають ці справи як тиск на бізнес – 30%, решта 14% не змогли визначитися зі своєю думкою", – прокоментував виконавчий директор КМІС Антон Грушецький.

Соціологи кажуть, що за останній період в Україні була низка резонансних випадків, а кожний випадок є унікальним і насправді в одній справі більш переконливими можуть бути аргументи однієї сторони, в іншій справі – іншої сторони.

Разом з цим розподіл думок і поглядів фактично лежить на континуумі від "правоохоронні органи або влада здійснюють необґрунтований тиск на бізнес" до "бізнес отримує справедливе покарання за порушення законів у своїй діяльності".

Ситуація у всіх регіонах досить подібна і всюди трохи більша частина вважають розслідування діяльності компаній та бізнесменів спробами боротися з порушеннями.

"Підприємці й бізнесмени є важливою складовою суспільства. Утім, в Україні з 1990-х років у багатьох людей сформувалося стійке негативне сприйняття бізнесу через асоціацію з корупцією та впливом на політиків і державних діячів. Українці можуть мати позитивне ставлення до великого бізнесу, але ненавидіти олігархів. Окремі складові правоохоронної системи також викликають різку критику та недовіру", – додав Грушецький.

Зокрема, у грудні 2023 року лише 9% українців довіряли прокурорам (не довіряли – 64%) і лише 12% довіряли судам (не довіряли – 61%), зазначили соціологи.

Новини за темою: Нові споживчі тренди українців: Раціональність, сила брендів, попит на українські товари

Чимало українців підтримують втручання держави в економіку

54% українців вважають, що чим більше держава регулює і контролює економічну діяльність, тим краще це для економіки. Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології у січні цього року.

Цей показник за останні три роки майже не змінився – у 2020-му було 54%.

Частка прихильників економічного лібералізму, які прагнуть меншого регулювання і меншого контролю, за цей період зросла з 24% до 36%.

Читайте також:
У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання У Росії до 25 років в'язниці засудили українця, звинувативши його в підпалі залізничного обладнання
У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено У Німеччині росіянин вбив двох українських військових. Оновлено
Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – Ціна газу для домогосподарств залишиться незмінною ще на рік, – "Нафтогаз"
Консульства призупинили надавати послуги чоловікам призовного віку. МЗС обіцяє, що скоро розʼяснить подальший порядок роботи Консульства призупинили надавати послуги чоловікам призовного віку. МЗС обіцяє, що скоро розʼяснить подальший порядок роботи