USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Чимало українців підтримують втручання держави в економіку, – соцопитування

Показник за останні три роки майже не змінився – у 2020-му було 54%
люди
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

54% українців вважають, що чим більше держава регулює і контролює економічну діяльність, тим краще це для економіки. Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології.

Цей показник за останні три роки майже не змінився – у 2020-му було 54%.

Частка прихильників економічного лібералізму, які прагнуть меншого регулювання і меншого контролю, за цей період зросла з 24% до 36%.

"Позиція щодо більшого регулювання з боку держави переважає в усіх регіонах України та не залежить від віку респондентів. Єдина суттєва відмінність спостерігається в розрізі освіти. Серед людей із вищою освітою думки щодо цього питання розділилися: 46% вважають, що держава має більше регулювати економічну діяльність, а 45% – підтримують менше втручання", – йдеться в дослідженні.

Опитування КМІС проводили 29 листопада – 9 грудня 2023 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера. У ньому взяли участь 1 тис. 031 респондент з усіх регіонів України, крім тимчасово окупованих.

Похибка опитування не перевищує 3,4%.

Трансформація бізнесу – серед головних трендів 2023 року

Фахівці Gradus Research сформулювали 12 ключових соціальних та бізнес-трендів 2023 року. Про це йдеться у дослідженні компанії. 

Зокрема серед головних соціальних трендів – високий рівень довіри в суспільстві та прихильність до ЗСУ. За даними низки досліджень суспільно-політичних настроїв українців, проведених Gradus Research у 2023-му, рівень довіри до Сил оборони залишається високим і займає першість – майже три чверті українців висловлюють таке ставлення.

"Той факт, що українці від початку війни почали більше довіряти один одному, сприяє консолідованості нашого суспільства. Висхідний рівень довіри дозволяє нам легше координуватись, донатити на рахунки незнайомців і звертатися по допомогу не лише до людей з кола своїх друзів. І найголовніше – розв’язувати проблеми національної значущості на рівні людина-людина, без довіри такі дії були б неможливими", – зазначається у повідомленні.

Новини за темою: Нові споживчі тренди українців: Раціональність, сила брендів, попит на українські товари
Читайте також:
Лікувати ігрозалежних будуть за єдиним держстандартом: Готують запровадження соцпослуг Лікувати ігрозалежних будуть за єдиним держстандартом: Готують запровадження соцпослуг
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist