USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 3 9 3 0 (+950)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Нові споживчі тренди українців: Раціональність, сила брендів, попит на українські товари

10 місяців війни вплинули на формування нових споживчих трендів серед наших громадян
Українці ціни
Українські споживачі
Джерело: відкриті джерела

За 10 місяців війни українці сформували нові споживчі тренди. Про це свідчать результати дослідження компанії Gradus Research. За даними аналітиків, наші громадяни стали ще раціональнішими у споживанні, звертають увагу на бренди, а також надають перевагу українським товарам. 

Так, у дослідженні йдеться, що раціональними українці стали саме через війну. Брак роботи (37% населення залишаються непрацевлаштованими) та зниження рівня доходів, про яке заявляє 78% громадян, змушують їх купувати дешевші бренди (64% опитаних). При цьому лише 18% можуть собі дозволити купувати більш дорогі бренди.

76% споживачів планують покупки заздалегідь, і лише 15% громадян приймають рішення про купівлю товару безпосередньо у точці продажу, тобто купляють його спонтанно. 

Понад половина опитаних – 54% – при здійсненні покупки звертають особливу увагу на бренд. Третина населення (33%) стверджує, що після початку повномасштабної війни РФ проти України бренд товару не має для них жодного значення.

55% тих, хто продовжує купувати знайомі бренди, роблять це через позитивний досвід від покупки товарів саме цих брендів. 

Майже три чверті опитаних – 74% віддають перевагу покупкам в супермаркетах і магазинах, тобто місцям продажу брендованої продукції, а не ринкам. Таких лише 16%. При цьому половина українців (48%) схильні робити покупки у своїх улюблених точках продажу, а інші 41% обирають для здійснення покупок зручні варіанти дорогою, не прив’язуючись до звичного місця.

69% опитаних заявляють, що свідомо обирають продукцію українських брендів. А 56% тих, хто почав купувати нові бренди під час війни, роблять це, щоб підтримати українських виробників.

Опитування проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку. Онлайн-панель Gradus відображає структуру населення міст розміром понад 50 000 жителів у віці 18–60 років за статтю, віком, розміром населеного пункту та регіону. Період проведення поля: 6–7 грудня 2022 року, розмір вибірки: 1000 респондентів.

Читайте також:
У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах У Львівській області співробітники ТЦК будуть чергувати на блокпостах
Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів Канада виділить 2,3 млн доларів на виробництво українських дронів
Байден планує йти на дебати з Трампом Байден планує йти на дебати з Трампом
В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович В МЗС не змогли пояснити, на якій підставі українцям за кордоном відмовлять в консульських послугах, - В'ятрович