USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Польський власник магазинів Reserved, Cropp і House підробив документи про продаж бізнесу в РФ, – HR

Як виявилося, продаж російських активів компанії 2022 року по суті був фіктивним
Польський фешен-ритейлер LPP SA
Джерело: відкриті джерела

Польський фешн-ритейлер LPP SA (власник Reserved, Cropp, House, Mohito і Sinsay) не вийшов з ринку РФ, підробивши документи про продаж свого бізнесу. Про це йдеться у звіті американської інвесткомпанії Hindenburg Research LLC.

Як з'ясувалося, продаж російських активів компанії 2022 року по суті був фіктивним.

"Він не переживав про якусь там війну між Росією та Україною. Це лише тимчасово", – сказало джерело Hindenburg про ставлення засновника LPP Марека Пехоцкі до подій в Україні.

Цим могли пояснюватися напрочуд хороші фінансові результати останніх років.

"Ми підозрюємо, що LPP маскувала фіктивний відхід за допомогою бухгалтерії. Понад дві третини зростання виручки у 2022–2023 роках, а саме 732 млн доларів, або 20% сумарної виручки, припадало на рядок "Інше". У попередні три роки цей розділ ніколи не перевищував 2%", – йдеться у звіті.

У березні 2022 року LPP SA заявила про закриття всіх своїх магазинів у Росії. 23 травня 2022 року було підписано договір купівлі-продажу російського бізнесу (553 магазини). Компанії знадобилося лише 25 днів між рішенням про продаж і оформленням контракту.

Новини за темою: НАЗК внесло Weatherford International до переліку міжнародних спонсорів війни

Тоді польський ритейлер стверджував, що продав свої активи якомусь "китайському консорціуму" за 382 млн доларів. Однак аналітики з'ясували, що покупцем була дубайська компанія під назвою Far East Services, яка не розголошує своїх власників або директорів, і офіційно зареєструвалася лише за день до того, як LPP оголосила про досягнення угоди про продаж своєї дочірньої російської компанії.

Варто зазначити, що до повномасштабної війни російський ринок поступався за виручкою компанії тільки польському. Те, що в покупця активів є зв'язок із LPP, підозрювали й раніше, але Hindenburg уперше детально аргументував, що російський бізнес не виходив з-під управління головної структури. Фактично компанія вводила в оману і акціонерів, і кредиторів.

Минулого року HR відправила своїх таємних покупців у магазини FES у Москві та Петербурзі. Вони виявили одяг, ідентичний новим польським колекціям. Тобто його продовжували ввозити в Росію "більш ніж через 18 місяців після "виходу" з ринку".

Якщо роботу польської компанії на ринку РФ буде доведено, то це означатиме порушення умов кредитів і фінансових договорів із найбільшим банком Польщі PKO BP Bank, основним акціонером якого є польська держава.

Нагадаємо, тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International внесли до переліку міжнародних спонсорів війни через бізнес в Росії.

Читайте також:
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків мобілізаційного віку, – міністр оборони