USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Під час виїзду з України черговість заїзду вантажівок у пункти пропуску до Польщі регулюється е-Чергою

Це дозволяє водіям не перебувати у фізичних чергах на державному кордоні
блокада кордону_1
Протест на кордоні
Джерело: Міністерство відновлення України

Під час виїзду з України черговість заїзду вантажних автомобілів в пункти пропуску в Польщу регулюється е-Чергою, адміністратором черговості є "Укртрансбезпека". Це дозволяє водіям не перебувати у фізичних чергах на державному кордоні, а очікувати на інформацію про можливість перетину державного кордону у зручних для них місцях, повідомили UWN в пресслужбі Державної прикордонної служби України.

"Фактично блокуються чотири пункти пропуску, де здійснюється рух вантажних автомобілів вагою понад 7,5 тонн. І це сприяє виникненню великих черг транспортних засобів на території Польщі в сторону України", – розповіли прикордонники.

Зокрема, станом на 9:00 4 січня на в’їзд до України на території Польщі навпроти пункту пропуску "Медика – Шегині" очікують близько 800 вантажівок. 

Нагадаємо, фермери розпочали свій протест на цій ділянці 23 листопада минулого року й призупинили його вже 24 грудня. Раніше до ПП "Медика – Шегині" прибув міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкерський, який запевняв фермерів у тому, що їхні вимоги виконають.

Новини за темою: Польські фермери поновили блокаду кордону у Медиці: Вона може тривати до 3 лютого

Яка ситуація на інших пунктах пропуску в Польщі?

Зокрема, станом на ранок 4 січня перед ПП "Устилуг" на виїзд очікували 60 легкових автомобілів та 5 автобусів (електронна черга), в "Угриневі" – 60 автівок.

У "Рава-Руській" в чергах скупчилися 90 авто та 13 автобусів, у "Грушеві" тим часом стояли 70 легковиків та 7 автобусів.

Крім того, в "Краківці" – 110 автомобілів та 11 автобусів (електронна черга), у "Шегинях" – 90 машин, 15 автобусів (електронна черга) та 70 пішоходів, тоді як в "Нижанковичах" – 1 тис. 220 вантажівок, зареєстрованих в е-Черзі, у "Смільниці" – 2 автобуси.

Новини за темою: У Дорогуську польська влада заборонила знову блокувати кордон

Всі вимоги фермерів планують прийняти

Водночас уряд Польщі планує прийняти всі три вимоги від фермерів та приступити до їхньої реалізації. Про це заявив заступник міністра сільського господарства Міхал Колодзейчак. 

"Міністерство приймає всі три вимоги фермерів і приймає їх до реалізації. Йдеться про збереження сільськогосподарського податку на рівні 2023 року. Тут підготовлені зміни до закону, які має ухвалити Сейм. Ті органи місцевого самоврядування, які погодяться застосовувати податкові пільги, отримають державну компенсацію", – сказав чиновник.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Дональд Туск впевнений, що країна близька до того, щоб припинити блокаду українського кордону. Однак спершу глава уряду Польщі пропонує обговорити питання з президентом України Володимиром Зеленським.

Читайте також:
У Польщі відкрили військову базу американського спецназу У Польщі відкрили військову базу американського спецназу
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Більше ніж 30 українців загинули з початку війни, намагаючись незаконно перетнути державний кордон, – ДПСУ Більше ніж 30 українців загинули з початку війни, намагаючись незаконно перетнути державний кордон, – ДПСУ