USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Польща обмежує пересування російських дипломатів по країні

Варшава має докази того, що РФ санкціонувала диверсії в Європі
дипломати РФ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Варшава вводить обмеження на пересування російських дипломатів по території країни, які стосуватимуться усіх, крім посла РФ. Про це заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, передають Wiadomosci.

"Я щойно оголосив про рішення Польщі у зв’язку з участю Росії в гібридній війні проти Євроcоюзу та Польщі. Будуть введені обмеження на пересування російських дипломатів по нашій країні", – сказав Сікорський.

Зазначається, що такі обмеження стосуватимуться як посольства РФ, такі і консульств, крім посла Росії в Польщі.

Дипломати з посольства РФ зможуть пересуватися виключно в межах Мазовецького воєводства, а консули – у межах воєводств, де вони працюють.

Крім того, глава польської дипломатії наголосив, що Варшава має докази того, що Москва санкціонувала диверсії в Європі: "Ми сподіваємося, що Російська Федерація сприйме це як дуже серйозний попереджувальний сигнал".

Російський посол вже тікав з Польщі

24 березня російські окупанти вкотре завдали масованого ракетного удару по Україні. Ворог використав 29 ракет, запущених з 14 літаків Ту-95МС, та 28 безпілотників.

Одна з ракет залетіла у повітряний простір Польщі. Вона пролетіла над Люблінським воєводством. Країна не спробувала збити ракету, бо нібито була впевнена, що вона повернеться на територію України.

Після цього Міністерство закордонних справ Польщі викликало російського посла Сергія Андрєєва "на килим". При цьому очільник МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс сказав, що миритися з такими діями Росії не можна і ракету необхідно було збити.

Однак російський посол не прийшов до Міністерства закордонних справ Польщі, заявивши, що немає доказів, що це була російська ракета. Згодом стало відомо, що він покинув територію країни.

Агенти РФ в Європі

На початку року співробітники Агентства внутрішньої безпеки в Польщі викрили російську мережу, яка намагалася вербувати польських солдатів для диверсійної діяльності. 

Також в Польщі винесли вирок українцю, який шпигував на користь РФ.

У квітні правоохоронці затримали громадянина Польщі, який співпрацював з воєнною розвідкою Росії (більш відомою як ГРУ) і пропонував спецслужбам РФ замах на президента України Володимира Зеленського. 

Читайте також:
Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed Китай з Росією розробляють безпілотник схожий на Shahed
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України
Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область Росія продовжує скидати авіабомби на своїй території: Найбільше потерпає Бєлгородська область
Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон нібито через відсутність дозволів на міжнародні перевезення Польща обмежила пропуск українських вантажівок через кордон нібито через відсутність дозволів на міжнародні перевезення