USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Польща вимагатиме від РФ пояснень через чергове порушення повітряного простору країни

Російська ракета вночі залетіла на територію Польщі й пробула на території країни 39 секунд
Польща Росія прапор

Прапор Польщі та Росії

Джерело: відкриті джерела

Міністерство закордонних справ Польщі заявило, що вимагатиме від Росії пояснень через чергове порушення повітряного простору, яке сталося сьогодні, 24 березня. Також представнику РФ планують вручити ноту протесту, повідомили в пресслужбі відомства.

"Закликаємо Росію припинити терористичні атаки з повітря проти народу і території України", – йдеться у дописі.

Заступник міністра закордонних справ Анджей Шейна сказав, що в планах країни розглянути можливість сильніше показати не тільки невдоволення, але й позицію вже зараз. Оскільки такі дії є неприпустимими і абсолютно неприйнятними, "особливо в контексті членства Польщі в НАТО і наших союзницьких зобов'язань".

Тож представнику РФ вручать ноту протесту після того, як російська ракета залетіла на 39 секунд у повітряний простір Польщі.

Що передувало?

Російська ракета вночі залетіла на територію Польщі. Об'єкт увійшов до польського простору в районі міста Осердув (Люблінське воєводство) і залишався там 39 секунд, повідомили у Міноборони Польщі.

Це було якраз тоді, коли уночі та зранку 24 березня окупанти вкотре завдали ударів по Україні. Сили протиповітряної оборони збили 18 із 29 ракет, а також 25 із 28 ударних безпілотників типу Shahed. На Львівщині було кілька влучань по об'єкту інфраструктури.

Разом з тим у польському Міноборони стверджують, що протягом усього польоту ракету бачили радари. Для контролю також задіяли польську та союзну авіацію.

Згодом у Польщі пояснили, чому не збили російську ракету, яка порушила повітряний простір.

Командування Збройних сил Польщі заявило, нібито ракета летіла на висоті 400 метрів і зі швидкістю 800 км/год. Повітряна ціль залетіла вглиб Польщі на 1,5–2 км.

"Весь час перебування в нашому просторі ракета, звісно, ​​перебувала під радіолокаційним спостереженням. Ми знали її траєкторію, напрямок. Й очікували, що вона піде з нашого простору, і це сталося. Не було жодного рішення, не було дозволу збити цю ракету, оскільки військові знали, що вона не летіла вглиб території Польщі", – пояснив речник Оперативного командування Яцек Горишевський.

У Міноборони країни також додали, під час обстрілу України польські F-16 піднялися в повітря і могли встигнути збити ракету, якби вона зайшла глибше на територію і загрожувала самій Польщі.

У Польщі майже 500 військових шукали залишки ймовірної російської ракети

Ми повідомляли, що 30 грудня 2023 року в Польщі 480 військових залучили до пошуків залишків ймовірної російської ракети, яка нібито перетнула повітряний простір країни 29 грудня. Однак її слідів так і не знайшли, повідомляло Оперативне командування Польщі.

"Жодних слідів російської ракети військові так і не знайшли. Результат пошуку був негативним. Не виявили нічого, що могло б загрожувати безпеці жителів Люблінщини. Бойові дії закінчилися і ми не плануємо подальших польових перевірок", – йшлося у дописі.

Читайте також:
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський