USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Полонені росіяни задоволені умовами і ставленням до них, – спецдоповідачка ООН

Спецдоповідачка зауважила, що українська влада шанобливо ставиться до військовополонених РФ
скрін
 Кадр з документального спецпроєкту Христі Равлюк "Окупанти в полоні"
Джерело: скріншот

Спецдоповідачка ООН з питань катувань Еліс Джил Едвардс розповіла, що російські військовополонені під час спілкування були задоволені ставленням до них у місцях утримання в Україні, деякі – навіть здивовані. Про це Едвардс заявила на пресконференції у Києві.

Так, спецдоповідачка зауважила, що українська влада шанобливо ставиться до військовополонених РФ. Їх розміщують у будівлях казармового типу, забезпечують постільною білизною, одягом, засобами гігієни та харчуванням. А заклад, у якому утримують полонених, – охайний, з хорошим харчуванням, а тим, хто потребує, надають медичну допомогу. Полонені виконували оплачувану роботу, мали змогу відвідувати бібліотеку, перебувати на відкритому просторі. Також їм забезпечили можливість телефонувати рідним.

"Полонені, яких я опитала, були загалом задоволені, а деякі здивовані ставленням до них. Деякі переживали через те, що не знали, коли зможуть повернутися додому та чи включать їх до обміну", – зазначила Едвардс.

Спецдоповідачка ООН Едвардс
Джерело: Укрінформ

Водночас додала, що має інформацію про випадки жорсткого поводження з російськими солдатами з боку українських військових під час захоплення окупантів у полон та переміщення до місць утримання.

Також Едвардс стверджує, що в іншій установі, де утримують військовополонених, є інфраструктурні проблеми. Мовляв, пенітенціарна установа не відповідає повністю міжнародним стандартам, попри спроби відремонтувати деякі частини.

Спецдоповідачка зауважила, що мала повний і безперешкодний доступ до всіх об’єктів та могла проводити конфіденційні інтерв’ю будь з ким, хто бажав із нею поговорити. Повний звіт за підсумками візиту з детальнішим аналізом і рекомендаціями пообіцяла оприлюднити в березні 2024 року.

Новини за темою: У Мін'юсті розповіли про умови утримання російських полонених в Україні

А що у РФ?

Натомість російська сторона не дотримується міжнародних зобов’язань в рамках міжнародних договорів щодо поводження з військовополоненими. Українські хлопці повертаються після обмінів змученими та морально подавленими. Росіяни нерідко знущаються та катують українських військовополонених, до того ж тримають наших захисників в тюрмах та СІЗО.

Разом з тим Україна чітко дотримується вимог міжнародного права, що одночасно викликає у суспільства обурення, мовляв, окупантам навіть в полоні живеться, як в санаторії.

Українські військовополонені зазнають жорстокого поводження у спеціально створених таборах у РФ. Катування в місцях позбавлення волі в Росії мають системний характер. Про це повідомив російський правозахисник у комітеті ПАРЄ Володимир Осєчкін.

"У нас є докази того, що садисти з ФСБ та ФСВП застосовують щодо них жорстоке поводження та тортури", – сказав Осєчкін.

Крім того, зазначається, що ФСБ використовує відео зґвалтування і катування ув'язнених, щоб їх шантажувати та домагатися потрібних свідчень.

Правозахисник заявив, що передав жорсткий диск із доказами ПАРЄ.

Раніше

На Ukraine World News вийшов документальний спецпроєкт Христі Равлюк "Окупанти в полоні", який розкриває деталі того, у яких умовах наразі тримають російських військовополонених в Україні.

Також журналістка Ukraine World News Христина Равлюк в рамках спецпроєкту "Окупанти в полоні" від авторської програми "Перехрестя" побувала у місці, де знаходяться полонені окупанти, і на власні очі побачила, як вони живуть, чим харчуються і де проводять свій вільний час.

Водночас встановити точну кількість українських військовополонених неможливо через те, що Російська Федерація не визнає перебування всіх українських захисників у полоні. Про це в ефірі UWN заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко. 

Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16