USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Після виходу Росії із "зернової угоди" світові ціни на продовольство зросли, – ООН

Зросли ціни на пшеницю і олію
Українці ціни
Українські споживачі
Джерело: відкриті джерела

Світові ціни на продовольство в липні, порівняно з червнем, зросли на 1,3%. Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FАО).

У повідомленні йдеться, що  Індекс продовольчих цін за липень, який розраховувався спеціалістами FАО становив 123,9 пункту. Його зростання було зумовлене різким підвищенням індексу цін на рослинні олії, яке частково компенсувалося суттєвим падінням індексу цін на цукор та незначним зниженням індексів цін на зернові, молочну продукцію та м'ясо.

Новини за темою: Інфляція в Україні сповільниться, проте ціни на продукти зростатимуть: Прогноз НБУ

Зазначимо, що ціни на рис зросли на 2,8% за місяць і на 19,7% за рік, досягнувши найвищого номінального рівня з вересня 2011 року. Це відбулося після того, як Індія 20 липня заборонила експорт рису.

Індекс цін на зернові

Середнє його значення у липні становило 125,9 пункту. Це на 0,7 пункту (0,5%) нижче за червневий показник.

"Невелике зниження пояснюється падінням світових цін на фуражні зернові. Світові ціни на кукурудзу продовжили знижуватися внаслідок сезонного збільшення пропозиції за рахунок надходження врожаю з Аргентини та Бразилії, а також на тлі очікувань значного, ніж передбачалося раніше, обсягу виробництва у США. Світові ціни на пшеницю, навпаки, зросли на 1,6 % через невизначеність з "зерновим коридором" та ситуацією на Дунаї", – йдеться у повідомленні.

Індекс цін на рослинні олії

Середнє його значення у липні становило 129,8 пункту. Це на 14,0 пункту (12,1%) вище за показник червня.

Ріст цін пояснюється підвищенням світових котирувань соняшникової, пальмової, соєвої та ріпакової олії.

Новини за темою: У світі різко подорожчало какао: Ціни на шоколад неминуче підвищаться

"Міжнародні ціни на соняшникову олію зросли більш ніж на 15% за місяць, переважно через невизначеність щодо експортних поставок після рішення РФ припинити дію Чорноморської зернової ініціативи. Світові ціни на пальмову, соєву та ріпакову олії зросли через побоювання щодо перспектив виробництва у провідних країнах-виробниках", - йдеться у повідомленні.

Індекс цін на молочну продукцію

Цей індекс у липні знизився порівняно з червнем на 0,5 пункту (0,4%) до 116,3.

Зниження цін на молочну продукцію пояснюється нижчими котируваннями сухого знежиреного молока і вершкового масла.

Індекс цін на м'ясо

Індексу цін на м'ясо у липні становив 117,8 пункту. Це на 0,4 пункту (0,3%) нижче порівняно з показниками червня.

У липні спостерігалось зниження цін на яловичину, птицю баранину, але також відбулось підвищення цін на свинину.

Новини за темою: Як змінилися ціни на продукти, алкоголь та паливо в червні: Дані Держстату

Середнє значення Індексу цін на цукор у липні становило 146,3 пункту, що на 5,9 пункту (3,9%) нижче за червневий показник. У липні на світові котирування цукру вплинули хороші темпи збиральної кампанії сезону 2023–2024 років у Бразилії та збільшення кількості опадів у більшості районів вирощування в Індії, що сприятливо позначилося на вологості ґрунту.

Довідково

Індекс продовольчих цін FАО (FFPI) є показником щомісячної зміни міжнародних цін на кошик продовольчих товарів. Він складається із середнього значення п’яти індексів цін товарних груп, зважених на середні частки експорту кожної з груп.

Читайте також:
Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу Українським підприємствам бракує спеціалістів – дослідники стверджують, що війна забирає робочу силу
Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт Уряд має забезпечити ринок збуту українського вугілля, інакше можуть зникнути цілі міста, – експерт
Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт Ситуація на державних шахтах викликає дуже багато питань, – експерт
Нацбанк передбачає прискорену інфляцію Нацбанк передбачає прискорену інфляцію