USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Персони нон ґрата: Всесвітній економічний форум у Давосі пройде без росіян

На форумі також будуть відсутні й китайці через COVID-19
Давос форум
Джерело: відкриті джерела

На цьогорічному Всесвітньому економічному форумі в Давосі, що відбудеться 16–20 січня, будуть відсутні російські мільярдери. Про це пише Bloomberg.

"Не так давно російські мільярдери були невід’ємною частиною Давосу, такою ж звичайною справою, як пуховики Moncler. Цього року їх нуль. Війна в Україні та остракізм Росії Заходом фактично вигнали олігархів із щорічної зустрічі капіталістичних еліт", – йдеться в статті.

Автори публікації зазначають, що в цілому склад списку гостей-мільярдерів явно відрізняється, відображаючи глобальні потрясіння, які змінили статки та перемістили центри влади серед війни, хвороб та стрімкої інфляції.

"Для участі в цьогорічному заході зареєстровано приблизно 116 мільярдерів, що на 40% більше, ніж десять років тому. На додаток до відсутніх росіян цього року немає жодного з Китаю, оскільки країна все ще страждає від сплеску випадків COVID-19 та занепаду фондового ринку, який стер 224 мільярди доларів зі статків найбагатших людей країни у 2022 році", – пишуть журналісти.

В той же час, за даними видання, на форумі помітно побільшає мільярдерів з країн Перської затоки. З Індії на захід прибудуть 13 мільярдерів, у тому числі вугільний магнат Гаутам Адані, чий статок минулого року зріс на 44 мільярди доларів. Наразі він є четвертою найбагатшою людиною у світі, згідно з індексом мільярдерів Bloomberg.

"Американці, як завжди, сформували найбільшу групу: 33 мільярдери збираються відвідати захід, включаючи корпоративних титанів. Серед запрошених – головний виконавчий директор JPMorgan Chase & Co. Джеймі Даймон, Ларрі Фінк з BlackRock Inc. і Стів Шварцман з Blackstone Inc. Незважаючи на близькість до швейцарського гірськолижного курорту, лише 18 європейських мільярдерів зареєстровані на цьогорічному форумі. З постраждалої від рецесії Великої Британії приїдуть лише індійці: лондонський Лакшмі Міттал зі сталеливарного гіганта ArcelorMittal та його діти. Загальна кількість була б більшою, якби не падіння світових ринків. Наприклад, Gong Yingying, засновник платформи медичних даних Yidu Tech Inc., заробив статки в мільярд доларів шляхом публічного розміщення в розпал пандемії COVID-19 у 2021 році. Відтоді акції компанії впали на 90%", – резюмує видання.

Чи братиме участь Україна в форумі

Так. Але від країни будуть представлені не олігархи, а делегація урядовців. Раніше президент України Володимир Зеленський говорив, що наша країна готується до участі у Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

В цілому на форумі будуть присутні 2700 представників 130 країн. Також очікується 52 делегації різних держав та урядів. Серед них голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, голова європейського Центробанку Крістін Лагард, канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Польщі Анджей Дуда, президент Швейцарії Ален Берсе.

Франція, Велика Британія та США надішлють делегації високого рівня. 

 

Читайте також:
Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації  Олігарха-втікача Онищенка заочно засудили до 15 років: Визнали винуватим в організації "газової схеми"
У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає У світовому рейтингу мільярдерів від Forbes залишилися пʼять українців. Коломойського в списках немає
Незважаючи на санкції. До списку Forbes увійшла рекордна кількість російських мільярдерів Незважаючи на санкції. До списку Forbes увійшла рекордна кількість російських мільярдерів
СБУ повідомила про підозру російському олігарху Дерипасці і затримала його українських топменеджерів СБУ повідомила про підозру російському олігарху Дерипасці і затримала його українських топменеджерів