USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Мін’юст хоче конфіскувати заводи російського олігарха Дерипаски в Україні: Список власності

Компанія російського олігарха контролює підприємства, що виготовляють бронетехніку. Цю техніку РФ використовує у війні проти України
Олег Дерипаска

Олег Дерипаска

Джерело: відкриті джерела
Представники Міністерства юстиції подали позов до Вищого антикорупційного суду щодо стягнення у російського олігарха Олега Дерипаски активів у дохід України. Про це повідомила пресслужба відомства.

Олег Дерипаска – один із найбагатших російських олігархів, мільярдер, наближений до президента РФ. Він контролює або володіє значними частками груп компаній "РУСАЛ" (один із найбільших світових виробників алюмінію), "Базовий елемент", "Ен+ груп".

Олігарх володіє військово-промисловою компанією, яка здійснює контроль над російськими підприємствами, що виготовляють бронетехніку. Цю бронетехніку Збройні сили Росії використовують у війні проти України.

Мін’юст отримав інформацію, що група металургійних підприємств "Об’єднана компанія "РУСАЛ" постачає алюмінієву продукцію російським підприємствам оборонного комплексу, які своєю чергою виготовляють і постачають для потреб окупантів військову техніку, зброю та боєприпаси.

При цьому, як уточнили у відомстві, частину алюмінієвої продукції виготовляють із сировини українського походження – виробництва Миколаївського глиноземного заводу.

За даними міністерства, Дерипаска через групи пов’язаних компаній володіє значними активами (нежитлова нерухомість, техніка тощо) в Україні:

  • ТОВ "Миколаївський глиноземний завод";
  • ТОВ "Глухівський кар’єр кварцитів";
  • ПрАТ "Хустський кар’єр";
  • ПрАТ "Жежелівський кар’єр";
  • ТОВ "Гуардон України";
  • ТОВ "Компанія "Алюміній України";
  • ТОВ "Сервісний центр "Металург";
  • ТОВ "ЧАС ІТ";
  • ТОВ "Охорона МГЗ";
  • ТОВ "Центр обліку Миколаїв";
  • Миколаївський благодійний фонд "Центр соціальних програм";
  • ТОВ "Запоріжалюмінторг";
  • АТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат".

Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра наголосила, що до Олега Дерипаски застосували санкції Україна, США, ЄС, Велика Британія, Польща, Швейцарія, Австралія та Нова Зеландія.

"Підсанкційна особа є громадянином РФ, підтримує путінський режим, оскільки залучена до одержання вигоди від уряду Росії та виробництва бронетехніки, яка застосовується країною-агресором у війні проти України", – зазначила вона.

Відтак представники Міністерства юстиції зібрали доказову базу та звернулися до ВАКС щодо стягнення активів російського олігарха в Україні у дохід держави.

Читайте також:
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Ситуація на фронті загострилась, – Сирський Ситуація на фронті загострилась, – Сирський
РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину РФ знову скасувала ходу Безсмертного полку до 9 травня: Британська розвідка назвала причину
Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових Британія оцінює втрати Росії у війні проти України в 450 тисяч військових