USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Парламент Грузії не переніс День перемоги на 8 травня

Парламентарі не підтримали законопроєкт 20 голосами проти 4
Грузія

Прапори Грузії та України

Джерело: відкриті джерела

У парламенті Грузії не підтримали в першому читанні законодавчу ініціативу про перенесення відзначення Дня перемоги над фашизмом з 9 на 8 травня і оголошення 8 травня державним святом. Про це пише "Грузія Online".

Так, чиновники обговорили відповідну поправку до Трудового кодексу Грузії у першому читанні та не підтримали законопроєкт 20 голосами проти 4.

"Мета змін – святкування Дня перемоги над фашизмом у Грузії 8 травня разом з цивілізованим Заходом, а не з державою-окупантом, що веде війну не лише проти Грузії, а й проти України", – сказав доповідач, член "Групи реформ" Теон Акубардія. 

Натомість, на думку лідера парламентської більшості Іраклія Кобахідзе, мета цього проєкту – розколоти суспільство.

"Я не думаю, що це нешкідливий проєкт. Незалежно від того, чи буде 8 травня запроваджено законом, ветерани все одно святкуватимуть Перемогу над фашизмом 9 травня", – вважає Кобахідзе.

Новини за темою: Грузинський суд оштрафував українців, які брали участь в акції проти лайнера з росіянами

Що символізує собою День пам'яті та примирення?

Це означає, що ми пам'ятаємо всіх військових і цивільних жертв цієї війни, а примирення – що країни Європи уклали мир після війни.

Як в Україні?

В Україні офіційно перенесли День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні на 8 травня. Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт 12 червня, ідеться на сайті Верховної Ради.

Зазначимо, що в Україні 9 травня тепер відзначатимуть День Європи.

Раніше Верховній Раді України запропонували перенести День перемоги на 8 травня, а 9 травня стане Днем Європи. Про таке рішення розповів народний депутат Роман Бабій в прямому ефірі UWN.  

За його словами, європейська традиція відзначати День перемоги 8 травня є історично правильною. Бо саме в цей день представники німецького військового командування підписали акт про капітуляцію.

Читайте також:
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про іноагентів у Грузії
У Тбілісі під час протестів проти закону про У Тбілісі під час протестів проти закону про "іноагентів" побили лідерів опозиції
У Грузії протестувальники проти закону про У Грузії протестувальники проти закону про "іноагентів" знову вийшли на вулиці: Є сутички. Відео
Україна може атакувати кораблі РФ в порту на території окупованої Грузії, – речник ВМС Україна може атакувати кораблі РФ в порту на території окупованої Грузії, – речник ВМС