USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

Україна може атакувати кораблі РФ в порту на території окупованої Грузії, – речник ВМС

Новий військовий порт Росії може розпочати свою роботу вже цього року
Дмитро Плетенчук
Дмитро Плетенчук
Джерело: скріншот

Якщо РФ розмістить свої кораблі у порту Очамчира на території окупованої Грузії, Україна може їх атакувати. Про це заявив речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук в ефірі UWN.

"Для нас будь-який корабель, який входить під бойовим прапором так званої Російської Федерації незалежно від того, де він знаходиться, вважається легальною військовою ціллю", – сказав він.

При цьому наголосив, що все це відбувається в Чорному морі і для України це не є якимось другим фронтом. За його словами, це насправді той самий театр бойових дій і ні на що не впливає.

Чому РФ планує розмістити кораблі в Грузії?

За словами Плетенчука, це робиться для того, щоб було де розосереджувати корабельно-катерний склад Чорноморського флоту.

"Тобто це визнання проблеми, це спроба її вирішити. Визнання проблеми Криму, визнання неможливості фактично його використання як основну військово-морську базу і це є важливим моментом, на якому треба зафіксуватися. По-друге, звісно, це робиться як реакція, фідбек на наші дії, тобто це спосіб сховати свої кораблі, це спосіб зменшити втрати і все це робиться виключно в тому контексті. Тому що тримати кораблі виключно в Новоросійську вони так само бояться і тому їх розосереджують періодично між іншими портами, в Сочі, Туапсе наприклад, і використовують так само цивільну інфраструктуру для того, щоб ці кораблі там були", – сказав він.

Але треба розуміти, що корабель – це не лише місце для стоянки, це ще проблеми в Новоросійську, там не вистачає причалів, він на це не розрахований, це інша логістична база, це багатошарова, багатоелементна система і, звісно, їм хотілося б мати якусь сталу систему. Для них це реально проблеми і враховуючи, що їхні родини навіть, які залишаються в Криму, чесно кажучи, в них положення таке досить скрутне, вони на це не розраховували.

Речник зазначив, що ворог фактично перемістився у південно-східну частину Чорного моря. 

А в порт Очамчира вже заходив новий ракетний корабель РФ.

Де знаходиться порт?

Місто Очамчира знаходиться в Абхазії, яку Росія окупувала у 2008 році. Вже 26 січня 2009 року головний штаб ВМФ РФ повідомив про створення у 2009 році в порту Очамчира пункту базування бойових кораблів Чорноморського флоту. 

Нещодавно стало відомо, що росіяни майже завершили будівництво порту в окупованому місті Грузії Очамчира, де планують розмістити свої військові кораблі. 

Новий військовий порт РФ може розпочати свою роботу вже цього року. Водночас в антиокупаційному грузинському русі стверджують, що РФ хоче втягнути країну у війну, тому що дрони або ракети українських військових можуть атакувати ворожі кораблі в Очамчирі. 

Позиція Грузії щодо російської агресії в Україні 

Грузинська влада засудила російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року і приєдналася до міжнародних економічних санкцій проти Росії. Однак країна не запровадила власних санкцій, оскільки має "свої національні інтереси, виклики безпеки, економіки", сказав премʼєр-міністр Іраклі Ґарібашвілі в червні 2022 року.

Читайте також:
Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме Електронний кабінет військовозобов'язаного з'явиться у травні в форматі застосунку: Як він працюватиме
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства
"Найцікавіше почнеться після вето": Політолог стосовно законопроєкту про іноагентів у Грузії
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану