USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Офіцери безпеки в школах: Перевагу на посаду надаватимуть жінкам та демобілізованим чоловікам

Внаслідок перерозподілу діючих поліцейських офіцери шкільної безпеки з’являться у деяких школах з кінця січня
офіцер безпеки
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Офіцери шкільної безпеки зʼявляться в усіх школах України з кінця серпня 2024 року – спершу ними будуть чинні поліцейські. Однак реалізовувати проєкт почнуть вже в кінці січня в 400 освітніх закладах населених пунктів, які наближені до лінії фронту та районах, що межують із РФ та Білоруссю.

А перевагу кандидатам на посаду надаватимуть жінкам, демобілізованим чоловікам і тим, хто отримав відстрочку від призову та водночас має ментальне й фізичне здоров’я працювати, повідомили UWN в пресслужбі Управління поліції охорони в Полтавській області.

"Міністерство освіти визначатиме категорію шкіл і закладів, куди першочергово потрібен такий поліцейський. Туди направлять діючих поліцейських, а далі набиратимуть людей через конкурс. Навчання нових офіцерів безпеки охопить мінімум п’ять місяців", – розповіли правоохоронці. 

У Міністерстві освіти й науки UWN додали, що всі заклади освіти в Україні поступово охоплять поліцією охорони. Правоохоронці матимуть спеціальні засоби та екіпірування, зокрема металодетектори, бодікамери, планшети та захищатимуть заклади протягом навчального дня.

"Згідно з постановою Кабінету міністрів України заклади освіти державної і комунальної форм власності охоронятиме поліція охорони. Постанова доповнює категорії об’єктів державної форми власності та сфер державного регулювання, які підлягають охороні органами поліції охорони на договірних засадах закладами освіти державної й комунальної форми власності", – зазначили у відомстві.

Новини за темою: Медіаграмотність серед учнів та курси для вчителів: У МОН розповіли, як долатимуть "виклики" штучного інтелекту

Як фінансуватимуть проєкт?

Фінансуватимуть заходи безпеки коштом і в межах видатків державного та місцевих бюджетів на відповідний рік. А також шляхом міжнародної технічної допомоги та інших джерел, незаборонених законодавством.

"Питання забезпечення в установленому порядку охорони закладів освіти передбачає низку компетенцій від Національної поліції України, місцевих ОВА, засновників закладів освіти", – пояснили в МОН.

Це такі функції:

  • залучення поліції охорони;
  • встановлення в школах комплексу тривожної сигналізації з підключенням до пунктів централізованого спостереження та реагування;
  • встановлення стаціонарних металодетекторів;
  • облаштування необхідних огорож;
  • здійснення інших інфраструктурних заходів щодо організації безпеки закладів освіти. 

Нагадаємо

"Офіцери СОБ (Служби освітньої безпеки)" – це проєкт, що реалізується за ініціативи керівництва держави, за участі Міністерства освіти й науки України, Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції України.

Правоохоронець нестиме службу в закладі освіти і:

  1. Забезпечуватиме пропускний режим.
  2. Комунікацію з екстреними службами.
  3. Виклик поліції.
  4. Реагуватиме на звернення батьків, педагогів та дітей.
  5. Здійснюватиме припинення правопорушень.
  6. Контролюватиме евакуаційні заходи під час повітряної тривоги.
  7. Відповідатиме за безпеку дітей в першу чергу.
Новини за темою: Міносвіти готує інфраструктуру для військових кафедр у вишах: Вони мають запрацювати вже в наступному році

Строк реалізації проєкту – 2023–2025 роки.

Раніше Верховна Рада ухвалила законопроєкт про визнання освіти, здобутої на тимчасово окупованих територіях. Зазначалося, що відповідне рішення, зокрема, сприятиме процесу реінтеграції мешканців тимчасово окупованих територій.

Читайте також:
ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 ДБР виписало підозру голові ФСБ РФ Бортнікову і ще 20 "фсбешним" генералам
Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки Скандал на Волині: Вчителька висипала на голову учениці снеки
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні