USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 8 7 3 0 (+1300)
USD
НБУ
39.38
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.32
Готівка
42.95

Один день до саміту НАТО у Вільнюсі. Чого чекати Україні?

Підсумовуємо все сказане напередодні саміту, який може стати історичним для України
Не брать
Джерело: UWN

Вже завтра, 11 липня у столиці Литви Вільнюсі стартує довгоочікувана для України подія - саміт країн-членів НАТО. Розмови про майбутній саміт та роль України на ньому точилися уже не один місяць, за цей період часу було зроблено безліч заяв як представниками української влади, так і представниками Альянсу. 

Україна очікує від майбутнього саміту історичного прориву, деякі країни НАТО набагато більш обережніші в прогнозах і заявах, вони натякають, що градус очікування від цієї зустрічі варто знизити. Тим не менш, думки навіть в Альянсі є неоднорідними, що, в цілому, ще зберігає певну інтригу щодо результатів саміту. 

Отже, давайте по порядку. 

Чого очікує Україна? 

Якщо коротко - конкретних кроків. В Україні вже давно підкреслювали, що саме від них залежить, чи буде взагалі президент України присутній на саміті. 

"Вільнюський саміт — дуже важливий. Україна має отримати чіткі безпекові гарантії, доки вона не в НАТО. Тільки за цих умов наша зустріч матиме сенс. В іншому випадку — це чергова політика. Ми працюємо з партнерами, ми працюємо над безпековими гарантіями. Ми також працюємо над допомогою нашим партнерам, аби ті дійшли певних висновків напередодні саміту", — сказав президент України Володимир Зеленський у інтерв'ю ABC News.

Він підкреслив, що не хоче їхати на саміт "задля розваг".

"Ми хотіли б мати усі рішення упродовж саміту. В такому випадку, вочевидь, я буду там і буду робити все, що я можу. Я не хочу їхати у Вільнюс задля розваги", — підкреслив Зеленський.

Під час зустрічі із президенткой Словаччини Зузаною Чапутовою кілька днів тому президент заявив

"Ми очікуємо позитивних результатів або хоч якихось кроків до наближення цього позитиву. Це дуже важливо для безпеки всього світу. Також від цього залежить ситуація з агресором. Росія дуже розраховує, щоб світ показав слабкість і роз'єднаність в Альянсі, цього не можна допустити. Також ми очікуємо оборонних пакетів для України. Не тільки обіцянок, а зі зрозумілими термінами виконання".

На спільній прес-конференції з президентом Чехії Петром Павелом Зеленський, відповідаючи на питання журналіста "Радіо Свобода", сказав наступне:

"Що може бути ідеально для нас? Щоб нас запросили. Яке формулювання потрібне для запрошення? – Просто потрібне запрошення. Ми розуміємо, що можуть бути ті чи інші складності, як то кажуть, з тим чи іншим "вордінгом" (формулюванням – ред.), щоб отримати об’єднану підтримку всіх партнерів Альянсу. Хтось ще озирається на Москву, хтось боїться Росію, хоча я вважаю, що це такий момент, великий шанс показати сміливість всього Альянсу і його міцність, але тим не менш, ми говоримо про чіткий сигнал, якісь конкретні речі у напрямку запрошення. Нам потрібна ця мотивація. Нам потрібна чесність в наших відносинах".

"За підсумками саміту наш шлях до Альянсу точно стане коротшим", - написав голова МЗС України Дмитро Кулеба у себе в Instagram у ніч на неділю, 9 липня.

"Але бракує рішення, яке зробить цей шлях ще швидшим — ясності щодо запрошення України до вступу. Зараз унікальний момент, щоб внести цю ясність. Для НАТО втратити цю нагоду означатиме зробити подарунок Путіну у момент, коли його треба дотискати на всіх фронтах.

Робота триває. І триватиме без перерви протягом вихідних, до останньої хвилини ухвалення декларації саміту НАТО у Вільнюсі", - резюмував він.

Раніше Кулеба під час ефіру на телемарафоні заявив, що в разі, якщо саміт НАТО у Вільнюсі не виправдає очікувань України, "буде саме так, як співав класик: якщо немає обіцянок, то не буде з нашого боку і пробачень".

Ще раніше Кулеба озвучив три кроки "для успіху Вільнюського саміту":

"Посилити інституційні зв'язки та допомогу між Україною та НАТО. Зробити крок до членства України в НАТО. Надати гарантії безпеки на шляху України до НАТО".

Міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю The Guardian заявив, що Україна на саміті очікує отримати гарантії того, що вона буде запрошена приєднатися до Альянсу після завершення війни з Росією, оскільки успішно виконала всі три передумови.

Мова йде про оперативну сумісність з силами Альянсу, прозору систему закупівель та цивільний контроль над Збройними силами. 

"Ми реалісти і не вимагаємо неможливого. Тому наші очікування від Вільнюського саміту НАТО дуже реалістичні: отримати гарантію запрошення до НАТО після перемоги України у війні. Ми готові негайно підписати протокол про вступ, щоб розпочати процедуру ратифікації та остаточного приєднання", - наголосив Резніков.

Що кажуть в країнах НАТО? 

Президент США Джо Байден в інтервʼю CNN напередодні саміту заявив, що Україна не готова до членства в НАТО. 

"Я не думаю, що вона готова до членства в НАТО. Я не думаю, що в НАТО існує одностайність щодо того, чи вводити Україну в сімʼю НАТО зараз, у цей момент, у розпал війни".

Але

"Але Україні потрібно запропонувати раціональний шлях кваліфікації для вступу до НАТО. А поки Україна не в НАТО, США нададуть їй такі гарантії безпеки, як Ізраїлю", - зазначив він. 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що країни НАТО під час саміту "подадуть чіткий сигнал про те, що майбутнє України в Альянсі".

"Ми надішлемо сильне повідомлення про підтримку і солідарність з Україною, яке подасть чіткий сигнал про те, що майбутнє України в НАТО", — сказав він.

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що у Вільнюсі ухвалять кроки для довгострокової допомоги Україні, і НАТО має "надати форму" перспективі України в Альянсі.

Велика Британія, за словами голови МЗС Джеймса Клеверлі, готова підтримати спрощену процедуру вступу України до НАТО без багаторічного ПДЧ, оскільки багато вимог цього Плану виконуються Києвом вже зараз.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що вступ України в НАТО неможливий доки продовжується війна, проте союзники працюють над довгостроковими гарантіями безпеки для Києва.

Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що Україну необхідно запросити до НАТО на саміті. І це має стати "сильним імпульсом" на відміну від рішення саміту в Бухаресті в 2008 році.

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що  Україні можуть запропонувати обіцянку легшого шляху до членства в НАТО після закінчення війни та більшу військову підтримку. 

Прем'єр-міністр Естонії Кайя Каллас очікує від саміту "сюрпризу" щодо членства України в Альянсі.

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що країни НАТО мають дати Україні "чіткий сигнал", що її майбутнє в Альянсі.

Що вже точно відомо? 

Дмитро Кулеба повідомив, що "після інтенсивних переговорів" союзники по НАТО досягли консенсусу щодо усунення ПДЧ зі шляху України до членства в Альянсі.

"Я вітаю це довгоочікуване рішення, яке скорочує наш шлях до НАТО. Це також найкращий момент, щоб прояснити запрошення Україні стати членом", - зазначив він.

План дій щодо членства (ПДЧ) є планом заходів з підготовки до вступу до Альянсу. Його схвалили в 1999 році і відтоді через ПДЧ пройшли 11 країн Європи. Згідно з ПДЧ, країна-претендент отримує власну програму підготовки до вступу до Альянсу, що включає політичні, економічні, оборонні, ресурсні, безпекові та правові аспекти.

Ще одна подія, яка, як мінімум за попередніми заявами, має відбутися у Вільнюсі - це перше засідання Ради Україна - НАТО, яка має прийти на зміну одноіменній Комісії. Це в інтерв'ю Rzeczpospolita вже підтверджував міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

У чому різниця?

Наразі співпраця відбувається у форматі Комісії Україна - НАТО, яка була створена у 1997 році. В такому форматі Україна є запрошеною стороною для дискусій. При цьому, варто зазначити, що з 2017 року проведення комісії блокувала Угорщина, якій не подобались українські мовний закон та закон про освіту.

Очікується, що у Раді Україна вже буде повноправним учасником переговорів. Це дозволить ініціювати зустрічі у будь-який час, а також відчинить двері для нових сфер співробітництва, що включає більш широкий обмін розвідувальними даними, спільні навчання, інвестиції в оборонку та роботу над оперативною сумісністю армій НАТО із ЗСУ

Читайте також:
Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки Путін готовий до мініоперації проти НАТО, – голова польської контррозвідки
Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії Папу Римського запросили на український саміт миру у Швейцарії
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру Має конкретний план: Росія хоче зірвати Саміт миру