USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Обшуки в офісі та у керівника IT-компанії MacPaw: Що про це відомо та чому це важливо?

Голова Мінцифри каже, що йому соромно. Голова парламентської фракції "Слуга народу" – що він обурений. У Нацполіції кажуть, що це слідчі дії. Розбираємося, що відбувається
Обшук MacPaw
Джерело: Олександр Косован

В офісі української IT-компанії MacPaw і в будинку її генерального директора Олександра Косована було проведено обшуки. Про це повідомив сам Косован у себе в Facebook, це підтвердили і правоохоронці. Уся ситуація спричинила серйозний резонанс, який дійшов до керівництва держави. Отже, що відбулося. 

Що каже Косован? 

"В офіс MacPaw та в мій особистий дім прийшли з обшуками. Навіть у час повномасштабної війни чиновники знаходять привід, час і спосіб тиснути на український бізнес".

За словами гендиректора MacPaw, до обшуків компанія надала всі необхідні документи слідчим, тобто, на його думку, обшуки в цьому випадку – необов'язковий захід, "але держслужбовці вирішили інакше". 

Яка причина? 

Далі пряма мова Косована: "Причиною обшуків стало бажання чиновників заволодіти земельними ділянками, які MacPaw законно придбала у період з 2016-го по 2021 рік. Ми не виключаємо, що через недосконалості у земельному законодавстві і його застаріле регулювання могли бути допущені якісь помилки посадовцями. Тому ми надаємо правоохоронцям всю запитувану інформацію та більш ніж три роки ведемо діалог з місцевою владою, щоб виправити ці помилки та мати можливість створити дійсно цікавий і цінний проєкт в Україні. Але після того, як ми інвестували десятки мільйонів доларів у розвиток ділянок, ними зацікавилися чиновники, які тепер намагаються відібрати ці землі та актив".

Що кажуть у Національній поліції? 

По-перше, що слідчі дії проводяться відповідно до ухвал суду. По-друге, там назвали причину.

"Досудове розслідування здійснюється за фактом збільшення без спеціального дозволу берегової лінії, яка межує із земельними ділянками, де ведеться будівництво комплексу відпочинку. У результаті таких дій державі завдано збитків на понад 12,5 млн гривень".

Зокрема, у поліції повідомляють наступне.

Встановлено, що на території земельних ділянок у Київській області, що належать товариству з обмеженою відповідальністю, здійснюється незаконний видобуток корисних копалин для будівництва комплексу відпочинку. Зокрема, відповідно до акту огляду, який складено працівниками Циблівської ОТГ, земельна ділянка загальною площею 11,2286 га використовується не за цільовим призначенням: на березі Канівського водосховища, прибережна смуга якого відноситься до вказаних вище земельних ділянок, знаходиться земснаряд для видобутку піску.

Було проведено огляд

І з'ясовано, що у такий спосіб без спеціального дозволу було збільшено берегову лінію на ділянці, де будується комплекс відпочинку. Згідно із проведеною в рамках досудового розслідування екологічною експертизою, сума завданих державі збитків становить понад 12,5 млн гривень.

Далі були обшуки

Проведення обшуків обумовлено тим, що на запити правоохоронних органів не було надано запитуваних документів.

Що кажуть у Мінцифри? 

Голова заявив, що йому соромно. І що "не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі".

"Мені соромно, що деякі представники правоохоронних органів забігають в офіс та додому до власника топпродуктової компанії України. Ця компанія створила кілька успішних продуктів для девайсів Apple. Ними користуються більше ніж 30 млн людей по всьому світу".

Федоров наголосив, що "суд повинен встановити винуватість, але ми живемо в цивілізованому столітті". 

"Не можна зупиняти роботу компанії через ділянку землі. Враховуючи те, що, за словами власника, він був готовий надати всі матеріали до розгляду справи", – заявив міністр.

За його словами, подібні підходи вбивають будь-який інвестклімат країни, тим паче під час повномасштабної війни.

"Разом з Дія.City ми планували приймати новий закон про "Маски-шоу Стоп". Сьогоднішній кейс довів – закон потрібен терміново. Щоб "деякі" не наступали на одні і ті ж граблі", – резюмував він.

Що каже Арахамія? 

Що вони у фракції "Слуга народу" обурені обшуками в одній із топових ІТ-компаній країни й у її власника, який витратив багато власних коштів на допомогу Збройним силам.

"Земельна ділянка не може бути причиною зупинки роботи бізнесу. Тим більше зараз, коли для нас важливе кожне збережене робоче місце, кожна гривня податків".

Арахамія заявив, що направив звернення до голови комітету ВР із питань правоохоронної діяльності з проханням у межах демократичного парламентського контролю розглянути цей випадок на засіданні комітету за участі правоохоронців та представників ІТ-компанії.

І за його результатами запропонувати можливі варіанти реагування для того, щоб такі випадки більше не повторювалися.

Що таке MacPaw?

Компанія з розробки програмного забезпечення, заснована в Києві 2008 року. MacPaw розробляє програмне забезпечення для macOS, iOS, Android та Windows та має понад 10 продуктів.

Йдеться про такі продукти: CleanMyMac X, Setapp, Gemini 2, The Unarchiver та інші. Найвідомішим продуктом MacPaw є застосунок CleanMyMac, що за станом на 2020 рік мав понад 20 мільйонів завантажень. За твердженням компанії, її продуктами користуються понад 30 мільйонів людей по всьому світу.

Що було далі? 

Олександр Косован повідомив у коментарі dev.ua,  що обшук завершено. 

"Після розголосу, прохололи, з офісу нічого не вилучали", – сказав він. З дому, за його словами, вилучили iMac та копії документів.


 

 

Читайте також:
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії
Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом
Незаконно привласнив нафтопродукти на майже 1 млрд гривень: Екснардепу Пашинському оголосили підозру. Оновлено Незаконно привласнив нафтопродукти на майже 1 млрд гривень: Екснардепу Пашинському оголосили підозру. Оновлено
ДБР провело обшук в одному із столичних судів, ВС назвав такі дії ДБР провело обшук в одному із столичних судів, ВС назвав такі дії "несумісними із цінностями правової держави": З'ясовуємо у чому справа