USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.60
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.44
Готівка
43.00

Заступник голови Полтавської облради під виглядом службового відрядження подорожував Євросоюзом

Під час перебування за кордоном він підписав довіреність на іноземну громадянку для придбання собі нерухомості в ЄС
Олег Бєлоножко
Підозру отримав заступник голови Полтавської облради, який подорожував Євросоюзом під виглядом службового відрядження
Джерело: СБУ

Заступник голови Полтавської обласної ради оформив собі службове відрядження до міста Бидгощ Республіки Польща та під виглядом робочої поїздки виїхав за межі України. Про це повідомляє Служба безпеки України.

Слідство встановило, що посадовець перетнув кордон у березні 2023 року.

"Після перетину державного кордону депутат поїхав в особистих справах до однієї з південно-західних країн ЄС. Там він перебував весь термін "службового відрядження". Про це свідчать виписки із банківських карток, які посадовець використовував для сплати рахунків у зарубіжних готелях, ресторанах та магазинах", – йдеться у дописі.

Крім того, встановлено, що під час перебування за кордоном він підписав довіреність на іноземну громадянку для придбання собі нерухомості в Євросоюзі. А після повернення посадовець вніс недостовірні відомості до звітних документів за підсумками іноземного відрядження.

Під час обшуків у депутата вилучено оригінали документів, у тому числі іноземних, щодо його проживання та маршрутів поїздок за межами України. Також виявлено мобільні телефони, які підтверджують незаконну діяльність посадовця.

На підставі отриманих доказів посадовцю повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ст. 366 (службове підроблення);
  • ст. 190 (шахрайство);
  • ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу посадовцю. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. Йому загрожує тюремне ув’язнення.

За даними місцевих ЗМІ, йдеться про Олега Бєлоножка.

Правила перетину кордону держслужбовцями в умовах воєнного стану

Згідно з постановою уряду, виїзд за кордон народних депутатів та депутатів місцевих рад, суддів, прокурорів, державних службовців, заброньованих за відповідними органами працівників та інших категорій осіб, може здійснюватися виключно у службове відрядження.

Проте є вийнятки, а саме – у разі коли жінка або чоловік, який є одиноким батьком, можуть у виняткових випадках прослідувати до своїх дітей віком до 18 років (включно), які знаходяться за кордоном, або для супроводження таких дітей для виїзду за межі України, при цьому під час перетину кордону такі особи повинні мати із собою підтвердження того, з якою метою вони слідують.

Читайте також:
Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України Повернення чоловіків з-за кордону: Польща чекає ініціативи від України
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння У трьох областях зловмисники намагались продати трофейне російське озброєння
У У "Київтеплоенерго" обшуки: У чому підозрюють керівництво компанії