USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 6 9 8 4 0 (+1120)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

НКРЕКП оштрафувала чергові обленерго за неналежне інформування споживачів щодо відключення світла

Також оштрафовано кілька підприємств за порушення газо- і водопостачання
Світло

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела
 
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), оштрафувала ПРАТ "Львівобленерго", ПРАТ "Закарпаттяобленерго", АТ "Полтаваобленерго" на 85 тис. гривень за неналежне інформування споживачів по графіки відключень. А ПРАТ "ДТЕК Київські регіональні електромережі" – за ненадання документів для перевірки. Таке рішення було прийнято на засіданні регулятора 30 січня.
 
Члени комісії наголосили, що 60% скарг, що надходять від споживачів, – це неналежне інформування щодо графіків відключень.

З'ясувалося, що компанії, не дотримувались розміщених на своїх вебсайтах графіків стабілізаційних погодинних відключень. Таким чином, вони зі свого боку не забезпечили рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами. А відповідно до постанови НКРЕКП, вони повинні кожні 30 хвилин актуалізовувати зазначену інформацію.

Що стосується ПРАТ "ДТЕК Київські регіональні електромережі", то комісія наклала на компанію штраф у розмірі 170 тис. гривень. Приводом до таких санкцій стало те, що до 12 січня – кінцевої дати перевірки, компанія не надала інформації в паперовому й електронному вигляді та завірені копії підтвердних документів.

Представники ДТЕК у свою чергу заявили, що не згодні з рішенням регулятора про покарання і оскаржать його в суді.

До речі, 170 тисяч гривень – це найменший штраф за таке порушення, згідно з чинним законодавством. Максимальний розмір – 1,7 млн гривень.

Що було раніше

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за недотримання графіків відключення світла оштрафувала два обленерго, а для п'ятьох – призначила перевірку. Відповідне рішення було ухвалене під час засідання 24 січня.

Зазначається, що через недотримання графіків відключень за умов дефіциту оштрафували "ДТЕК Київські електромережі" та "Одеські електромережі". 

Також оштрафовано кілька підприємств за порушення газо- і водопостачання. Зокрема, накладено штрафи на АТ "Оператор газорозподільної системи "Київоблгаз", АТ "Львівгаз", ПрАТ "Тернопільгаз" та КП "Івано-Франківськводоекотехпром".

На наступних засіданнях розглянуть питання про штрафи до "Львівобленерго", "Тернопільобленерго", "Закарпаттяобленерго", "ДТЕК Київські регіональні електромережі" та "Полтаваобленерго".

Окрім цього, через численні скарги споживачів щодо недотримання ОСР (обленерго) графіків відключень проведуть позапланові виїзні перевірки у шести енергопостачальників.

17 січня комісія прийняла рішення оштрафувати АТ "Вінницяобленерго", АТ "Чернівціобленерго" та ПрАТ "Волиньобленерго" на суму 85 тисяч гривень та зобов'язала надалі дотримуватися справедливих графіків відключень, а також вимог щодо належного інформування споживачів про перерви електропостачання.

Крім того, на керівників обленерго накладене адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1700 гривень.

Нагадаємо, комунальні підприємства можуть перерахувати оплату за опалення, електроенергію та гарячу воду. Зокрема, перерахувати плату за опалення можна, якщо у квартирі температура нижче 18°С. У цьому випадку сума у ​​платіжці зменшуватиметься щодня на 3,3%. Щодо електроенергії та гарячої води, то за них повинні перерахувати платіжки з урахуванням годинника, коли послуги не надавалися.

Цікаво, що у деяких регіонах такий перерахунок уже проводять. Зокрема, "Тернопільміськтеплокомуненерго" перерахує своїм клієнтам плату за гарячу воду та опалення за листопад 2022 року. Це пов’язано з частими відключеннями світла. Тому комунальники врахують години відсутності електрики, коли послуги не надавали.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель До зими Україна зможе відновити лише 30–40% пошкодженої енергетичної інфраструктури, – Оржель
"Укренерго" анонсувало відключення світла для промислових споживачів
Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко Україна внаслідок обстрілів РФ за місяць втратила 7 ГВт енергогенерації – це гігантський обсяг, – Галущенко